Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както

...
Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както
Коментари Харесай

Няколко универститета обучават заедно студенти

Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти взаимно, както и да бъде въведен статут на така наречен „ планови “ докторанти. Това планува законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, признат от Министерския съвет.

С измененията МОН предизвиква съдействието сред висшите учебни заведения посредством основаване на взаимни мултидисциплинарни специалности. Студенти, записани в тях, ще учат обособените дисциплини в разнообразни университети. Висшите учебни заведения ще употребяват общи запаси и научен потенциал за подготовката на фрагменти по специалности, изискващи познания и умения от разнообразни области, които са значими за развиването на стопанската система и обществото. Това ще увеличи качеството и успеваемостта на просветителния развой.

Законопроектът урежда изискванията и реда, при които университетите ще подписват съглашения за взаимно образование. Специалностите са от нерегулираните специалности в професионални посоки, за които всяко висше учебно заведение има акредитация, съответстваща на неговата част от взаимното образование.

Условията за приема, интервалите на образование, разпределението на средствата за прехрана и издаването на дипломите ще се прецизират в съглашение, чието наличие е посочено в плана на закон.

Приемът ще се реализира в границите на одобрените места за професионалното направление на координиращото висше учебно заведение. Университетите ще могат да издават взаимни дипломи за приключена образователно-квалификационна степен.

С друга смяна се дава опция просветителна и научна степен „ лекар “ да се придобива посредством работа по научноизследователски план. Докторантите би трябвало да се образоват в продължение на най-малко три години в постоянна форма с контракт сред висшето учебно заведение или научната организация и ръководителя на плана. В същото време те ще получават възнаграждение съгласно осъществената от тях работа и изискванията на контракта. То може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лева

„ Проектните “ докторанти ще се одобряват след оповестяване на конкурс когато и да е на годината отвън одобрените от Министерския съвет бройки за съответната година.

С препоръчаните промени в Закона за висшето обучение ще се форсира подготовката на експерти, в това число в мултидисциплинарни области. Те ще оказват помощ и за израстването на млади откриватели, които са нужни за разширение на научната активност в страната и за развиване на новаторска стопанска система. Успоредно с това ще се подтиква свързаността сред висшите учебни заведения за реализиране на по-високо качество на преподаването и научните резултати.
Свързани вести Медицинският университет създава 9 нови магистърски и докторски стратегии Диплома от 3 вуза - в нови магистратури по екотехнологии и 3D проектиране
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР