Две големи кризи се появиха в Европа (а и в

...
Две големи кризи се появиха в Европа (а и в
Коментари Харесай

Европа възражда железопътния транспорт

Две огромни рецесии се появиха в Европа (а и в международен мащаб) за фирмите в транспортния бранш през последните години. Едната е така наречен „ явлението Грета Тунберг ”, което кара от ден на ден хора да търсят опция на пътуването със самолети и коли поради замърсяването на атмосферата. Другата се стовари върху обществения и частния превоз незабавно появяването на Covid-19. Сега наподобява се задава ярък лъч в тунела. И то в един съответен – този под Ламанша.

От април 2022 година се възнамерява да започва нощна влакова линия, която ще свързва огромни градове в Западна Европа. Най-новото предложение е тази линия да доближава и до Лондон, минавайки по подводния железопътен тунел сред Англия и Франция.



Инициативата започва публично през февруари тази година, когато две датски компании основаха общ план – European Sleeper (от англ. “sleeper ” – спален вагон). Създателите са двама бизнесмени – Елмер ван Бюрен и Крис Енгелсман, притежатели на жп компании. Идеята е към тяхното начинание да се причислят още компании от бранша, които да свързват своите линии и да улеснят продажбата на билети между тях.

Кулминацията на плана е линията, която свързва Брюксел, Амстердам, Берлин, Дрезден и Прага, която се чака да бъде пусната следващата година.

Преди дни предпочитание да се причисли към така наречен кооператив изрази и Лондон, който претендира в бъдеще да бъде последна точка на новата нощна влакова линия в Европа. Съоснователят на European Sleeper Елмер ван Бюрен не крие ентусиазма си и съобщи пред The Guardian:

„ Нощният трен не е толкоз бърз, колкото аероплан, само че можете да се качите и няма потребност да се редите на опашка. Можете да седнете, да се отпуснете, да прочетете книга, да подготвите срещата си, да гледате Netflix, да пиете по едно пиво. Вие отивате да спите. Събуждате се на идната заран, отваряте завесата си и сте в разнообразни светове. Искам да кажа – какъв брой е ужасно това?! И от ден на ден хора стартират да схващат, че в действителност става дума за друг метод към това какъв брой е скъпо времето. "

Цената на еднопосочен билет ще започва от 60 евро. Влакът ще има и седящи места (освен спални вагони), където ще се предлага гратис кафе и интернет. Сред бъдещите пасажерите по линията се планува да бъдат и предприемачи, пътуващи за срещи и конференции, както и чиновници и гости на европейските служби в Брюксел.

За разширението на линията до Лондон към момента няма период, прецизира ван Бюрен. „ Мисля, че има голям капацитет в това нощният трен да минава през Ламанша. Разбира се, стартирането на услугата през тунела е нещо в действителност амбициозно, за което все още ние към момента не сме подготвени. Въпреки Брекзит, имам вяра, че към момента има доста хора в Обединеното кралство, които желаят да дойдат в Европа на почивка или поради бизнес, тъй че несъмнено има стойност в тази концепция. ”



Идеята за такава огромна нощна жп линия в Европа в действителност е остаряла фантазия на датския бизнесмен Елмер ван Бюрен, който мисли върху нея 3 десетилетия. Тя се родила още през 1990 година, само че няколко пъти е изоставяна поради огромните разноски за конструиране и поради непрестанно растящата през тези години известност на нискобюджетните полети. Изглежда, че в този момент – във времето на рецесия – е пристигнал по-добрият миг за сходно начинание, което може би ще сближи повече хората в Европейския съюз.

 
Нощните влакове са новите самолети в Европа
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР