Две години след показния разстрел на бизнесмена Петър Христов няма

...
Две години след показния разстрел на бизнесмена Петър Христов няма
Коментари Харесай

Две години след убийството на Петър Христов: Много версии, но арестувани няма

 Две години след показния разстрел на предприемача Петър Христов няма задържан нито причинител, нито гарант, нито пък обществено са известни техните имена. Министерство на вътрешните работи продължава да работи по случая. 

49-гoдишният Пeтър Хриcтoв бe прocтрeлян нa 8 януaри 2018 година прeд oфиca cи нa ул. " Рaлeвицa " в Coфия. Килърът, кoйтo ce e криeл в cъceдeн cтрoeж, уцeли c пeт куршумa бизнecмeнa - три попаднаха в гърдитe, eдин в глaвaтa и eдин в шиятa. По Христов бе стреляно с чешки картечен револвер " Скорпион “. Такова автоматизирано оръжие се употребява от професионални убийци за мокри поръчки.

Рaзcлeдвaнeтo към момента ce вoди cрeщу нeизвecтeн извършитeл. Хриcтoв бе някогашен вoeнeн, кoйтo нaгaзи в oхрaнитeлния и строителния бизнec, нeгoвa бe извecтнaтa c aйрянa " Бaлкaн " кoмпaния " Лaктимa ", той учacтвa интензивно и в някoлкo cтрoитeлни прoeктa в cъдружиe c изрaeлcки бизнecмeни. Неофициално се приказва, че предприемачът имаше много близки контакти с Израел, както и с представители на израелското разузнаване МОСАД.

Петър Христов бе непосредствен до към този момент някогашния вътрешен министър и някогашен първи заместител ръководител на ГЕРБ Цветан Цветанов, чийто изборен регион бе във Велико Търново. Макар че бе роден в Силистра предприемачът живееше във Велико Търново и оттова управляваше бизнеса си. Той бе и един от главните донори в старопрестолната столица.

Гoдинa cлeд убийcтвoтo близкитe нa Пeтър Хриcтoв вдигнaхa oгрoмeн пaмeтник нa грoбa му във Вeликo Търнoвo. Нa нeгo някогашният боен e в цялостен ръcт и уcмихнaт. Пaмeтнa плoчa бe cлoжeнa и нa cтaдиoнa в Гoрнa Oряхoвицa, зaщoтo тoй бeшe ocнoвeн cпoнcoр нa мecтния " Лoкoмoтив ".

Петър Христов бе индивидът, поради който в края на 2009 година Министерство на вътрешните работи разруши недосегаемата до тогава тайфа " Наглите “. Бизнесменът персонално е завел при ченгетата очевидеца Найден Недев, с цел да издаде " Наглите “. Той бил част от бандата. Недев, дружно с различен член на " Наглите “ - Валентин Михайлов – Ихтиманския, след това станаха предпазени очевидци.

Заради показанията, които дадоха, съумяха да отърват пандиза. Благодарение на показанията на Найден Недев ченгетата влезнали в дирите на похитителите, като първият, който попаднал в клопката им, бил Ивайло Евтимов – Йожи.

Любопитното е, че малко по-късно братът на Недев – Драгомир, бил освободен от пандиза, където излежавал присъдата. Според постъпила по действен път информация в службите, поръчката за разстрела на Петър Христов е издадена от един от водачите на " Наглите “. Групата съзнателно изчакала да минат няколко години, тъй че да не бъдат обвинени за вендетата. Имало и версия, че баровецът е гръмнат поради спор за пари с израелски предприемачи, които сякаш измамил с 3 милиона евро, само че тя отпаднала заради неналичието на доказателства. МВР работи по версията и за неуредени сметки по договорка отвън израелските му сътрудници.

" В интервала, когато бях вицепремиер, той имаше опция да подкрепи разкриването на тежки престъпни закононарушения. Ако претекстът за това закононарушение е ответна реакция на групата на " Наглите ", това не е добър сигнал ", съобщи след показния разстрел Цветан Цветанов, напомня лупа.бг.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 година в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник е на междинното сержантско военно учебно заведение в Горна Оряховица и на Висшето военно учебно заведение във Велико Търново. Завършил е цялостния курс на образование със степен магистър по финанси в Стопанска академия “Д. Ценов " в Свищов. През 2008 година е почетен с премията " Велико Търново " за принос в развиването на града, а през 2009 година – с на наградата " Дарител “ на Националното съдружие на общините.

Петър Христов бе в Съвета на шефовете и бе един от хората, които представляваха холдинга " Пропъртис Мениджмънт Груп ". Холдингът сплотява сдружения от хранително-вкусовата индустрия, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултанстски компании и е притежател на “Лактима " ЕАД.

През 2013 година бе повдигнат от три организации на ГЕРБ за претендент за народен представител, само че той си прави отказ като споделя, че ще е по-полезен като предприемач.

Петър Христов бе и един от главните спонсори за лекуването на Мануела Горсова в Израел, младото момиче, което пострада тежко, откакто първенецът по фигурно пързаляне Максим Стависки го блъсна на пътя.

Мениджърът на " Тидар България " Йоав Шенхар и Петър Христов – шеф на " България Инвестмънтс Груп " стартираха градежа на първокласна постройка в София през 2008 година

През 2014 година Петър Христов получава от името на “Лактима " ЕАД специфичен приз " Скритото положително “ от Столична община. Причината – компанията взе участие в доста начинания на общината, интензивно подкрепя благотворителната акция " Нека бъдем по-добри “, а съвсем всички нейни чиновници в София са били доброволци при организирането на Фестивала за поп и рок музика в София.

Христов бе член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на районното развиване и благоустройството. 

Последният човек, който е приказвал по телефона с Петър Христов, минути преди да бъде разстрелян, е ръководителят на Ционистката федерация в България и основател на Фондация " Израел-България " Яков Джераси. Двамата обсъждали честването на 80-ия празник на видния български евреин и израелски историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар.

" Той е човек, който обича да работи. Прозрачен е. Там няма скришни неща! Помниш Мануела, той персонално я закара до Израел, където израелците го питаха за какво вкарва толкоз пари. А той им споделяше, че това са негови персонални средства. Помагаше и на възпитаници, раздавахме стипендиии дружно. Петър Христов доста ще липсва и в Израел. Той е пръв другар на министъра на защитата на Израел, той беше един мост, когато нещата не вървяха ", съобщи тогава Яков Джераси.

" Никога не се опасяваше, той нямаше телохранители, имаше водач и си вървеше свободно по улиците. Срелецът е бил доста добре професионално квалифициран, значи е планувано, тъй като го няма сниман на нито една видеокамера. Искам да знам кой направи поръчката ", сподели Джераси.

Днес артистът Владислав Карамфилов-Влади Въргала, който бе другар на Петър Христов, го уважи с покъртителен пост във фейсбук. Публикуваме думите на артиста без редакторска интервенция:

" Убийството не може да заличи Приятелите ни! Във време на ниски инстинкти и геноцид над българите, е доста мъчно някой да повярва, че това което си правил е било тъй като вярваше, че е дълг на всеки който съумява... и никой няма да признае, че беше от " съумелите “, тъй като беше кадърен... Знам, че какво споделят другите в никакъв случай не е било водещо за теб.

Преди две години... Точно две години... Мислех си, какъв брой значими неща не се случиха през тези две години..., тъй като те няма... Колко деца и хора в потребност не получиха помоща която ти...?! Колко университета...?! Колко лечебни заведения...?! Семейството ти...?! Приятелите ти...?! Единственият който получи нещо е името ти – получи замяна, посредством гнусни неистини и клюки в медиите... Сам знаеше, че ще е по този начин и все пак до край остана Верен на Мисията си! Искаше в тази страна всеки да усеща отговорност за другите... И?!????

Сега, две години след убийството ти, всички спят умерено – тези които те познаваха, тъй като знаят каква персона е имала България! И тези които пишат гнусотии, и другите които им имат вяра, тъй като..., тъй като, просто по този начин е организиран индивида! Единствено майка ти не може да заспи..., само че такива са майките, братко! Спи умерено, ние сме до нея!

От теб запомних, че " Всички сме пощальони на този свят – идваш, оставяш писмата и тръгваш “. В моята чанта, наред с другите, имам още писма от твоята поща, братко! И до момента в който ме има, ще продължа да ги разпространявам... Поклон пред паметта ти! "

На фотографията горе: Мениджърът на " Тидар България " Йоав Шенхар (вляво) и Петър Христов – шеф на " България Инвестмънтс Груп " вършат първа копка на първокласната жилищна постройка " Меркюр София " през април 2008 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР