Две години след избора на Мая Манолова за омбудсман от

...
Две години след избора на Мая Манолова за омбудсман от
Коментари Харесай

Ръст от над 200% при жалбите до омбудсмана срещу ЧСИ и нарушени социални права

Две години след избора на Мая Манолова за омбудсман от Народното събрание на 28 юли 2015 година, равносметката от активността на ръководената от нея институция е: От 20 октомври 2015 година, когато действително Манолова встъпи в служба, до през днешния ден, са подадени 19 994 тъжби.

Най-чести са недоволствата на жители против топлофикационни сдружения и изключително против „ Топлофикация София “ ЕАД, мобилните оператори, електро услуги, ВиК, банки, арбитражи, ЧСИ и други – 6 939. Особено усещане прави сериозният растеж при жалбите против ЧСИ. От началото на годината до момента техният брой е 825, като за същия интервал през 2016 година те са 354.

На второ място са хората, потърсили помощ и подпомагане от омбудсмана по отношение на нарушени обществени права – 2 826. Ръстът на жалбите, свързани с трудови хонорари и компенсации за първите седем месеца на 2016 година (191 бр.) по отношение на същия интервал за 2017 година (386 бр.) е 202 %.

Огромният растеж на жалбите против ЧСИ, както и против нарушени обществени права, е сладкодумен индикатор за нуждата от окончателното приемане на пакета от законодателни ограничения против ограничение пълномощията на частните правосъдни реализатори, както и на „ модерното иго “, които омбудсманът Мая Манолова инициира още през м. април т.г. И двата законопроекта минаха на първо четене, като народните представители заявиха, че още през септември измененията ще бъдат финализирани.

На трето място са недоволствата свързани с право на благосъстоятелност – 2 160 за интервала от избора на Мая Манолова до през днешния ден. Останалите тъжби се разпределят сред „ право на опазване на здравето “, „ права на децата “, „ право на хората с увреждане “, „ право на обучение “, „ право на чиста околна среда “ и други Продължена бе откритата през годините процедура за банкет на жители от омбудсмана всеки четвъртък в институцията, като общият брой на персонално съветваните от Манолова жители е над 1 300.

След встъпването в служба на зам.-омбудсмана Диана Ковачева през 2016 година, стартира провеждането на приемни дни и с нейно присъединяване всяка сряда. Отделно, най-малко един ден от седмицата, омбудсманът наложително провежда изнесени приемни в страната, като са посетени 27 регионални центрове, без гр. Силистра, където следва да бъде дадена такава и още над 30 общини и по-малки обитаеми места. Оказано е подпомагане на близо 28 000 души в страната, по телефона и на място в институцията.

Три огромни акции под егидата на омбудсмана бяха осъществени до този миг. В две следващи години се организира „ Великден за всеки - подари празник на баба и дядо “, насочена към възрастните хора. В резултат бяха събрани общо 1 185 780 лв., които под формата на ваучери за храна зарадваха 46 220 пенсионери за огромния християнски празник, 153 560 лв. или 7 678 от непотърсените ваучера бяха дарени на миньорите от Бобов дол, а още 550 талона, на стойност 11 100 лв., отидоха при потърпевшите фамилии в с. Хитрино. Отделно над 80 000 тона храна, на стойност 500 000 лв., бе дарена през 2017 година и раздадена по самодейност на омбудсмана на обществено слаби фамилии в цялата страна.

Друга акция, наречена „ В нашите ръце “, която и сега тече, е ориентирана към разпространение отбраната правата на децата от омбудсмана. Във фокуса й са децата в институции, на разведени или разграничени родители, в спор със закона, деца в риск, или така наречен самотни деца, чиито татко и майка са на гурбет в чужбина, деца – бежанци и други Третата идея, с която се ангажира институцията на омбудсмана - „ Не хаби, подари “, бе ориентирана против пилеенето на храна и приключи с триумф – Данък добавена стойност въру дарените храни отпадна, тъй че тонове храна, която до момента се унищожаваше, има късмет да стигне до обществено слаби хора и фамилии. Сред най-големите достижения на омбудсмана е и успеха над арбитражите и изваждането на потребителските разногласия от обсега им.

Освен това, след направените промени в Граждански процесуален кодекс, препоръчани от Мая Манолова, към този момент е реалност и намаляването шест пъти на юрисконсултските хонорари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР