Две години на са унищожили 10% от ледниците в Швейцария,

...
Две години на са унищожили 10% от ледниците в Швейцария,
Коментари Харесай

Жегите стопиха 10% от ледниците в Швейцария за две години

Две години на са унищожили 10% от ледниците в Швейцария , оповестява " Евронюз ".

Швейцарската академия на науките (SCNAT) и Швейцарската организация за наблюдаване на ледниците (GLAMOS) показаха, че най-големият спад от началото на измерванията е регистриран през 2022 година, като той е последван от втория по величина, регистриран тази година.

" Швейцарските ледници се топят все по-бързо. Ускорението е трагично: за две години сме изгубили толкоз лед, колкото сред 1960 година и 1990 година " , предизвестиха от Швейцарската академия на науките.

Защо швейцарските ледници са се стопили толкоз бързо?

Острата липса на дъждове през зимата в Алпите, съчетана с доста високи температури, е съдействала за рекордно ниските снеговалежи и солидната загуба на лед, сочи изследване на двете организации.

В началото на февруари измерванията на снеговалежите на 1000 метра над морското ниво са се повишили малко над следените през по-малко снежните зими на 1964, 1990 и 2007 година През втората половина на месеца обаче те са спаднали до рекордно ниски равнища, достигайки едвам към 30% от дълготрайната междинна стойност.

На 2000 метра височина повече от половината автоматизирани станции мерят нови 25-годишни минимални върхове.

Няколко метра размразяване са измерени в южната част на Вале и долината Енгадин на равнище над 3200 метра - надморска височина, на която ледниците до неотдавна оставаха постоянни.

Проучването демонстрира, че напролет обстановката за малко се е нормализирала.

Заради сухото и доста топло време през юни обаче снежната завивка е почнала да се топи четири седмици по-рано от нормално.

в света, откогато се води статистика.
 Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите талази
Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите талази

Резултатите от модел, предстоящи след няколко десетилетия в бъдещето, се случват в този момент

От август до септември швейцарската метеорологична работа е трябвало да се изкачи до рекордната надморска височина от съвсем 5300 метра, с цел да открие " точката на заледяване " или изотермата от нула градуса.

Това е прагът сред пластовете въздух с температури над 0°C на по-ниски височини и тези с температури под нулата на по-високи височини. Предишният връх беше подложен на 25 юли предходната година на 5184 метра.

Заради горещата вълна, връхлетяла Швейцария, дребното летни снеговалежи са се стопили бързо, без да съумеят да укрепят ледниците.

След като изгубиха 6% от размера си през 2022 година, ледниците в Швейцария са се стопили с още 4% от началото на тази година.
 Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век
Ледниците в Хималаите може да изчезнат след век

Възможно е да изгубят до 75% от размера си до 2100 година

Кои елементи на Швейцария са най-засегнати от топенето на леда?

Изследователите показват, че две поредни години на рисково време са довели до сриване на ледникови езици - тесни елементи от ледници, които се простират във водно тяло - и до изгубването на доста по-малки ледници в Швейцария.

Ледниците в цялата страна са наранени, като при тези в Южна и Източна Швейцария топенето е било съвсем толкоз огромно през тази година, колкото през рекордната 2022 година

Тази година междинната загуба на дебелина на леда в южната част на Вале и долината Енгадин е до три метра - доста по-висока от стойностите, регистрирани през горещото лято на 2003 година
 ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година
ЮНЕСКО: Големите ледници изчезват до 2050 година

Засега няма вероятност за тяхното избавяне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР