Две деца – 4-годишно момиченце и 18-годишно момче ще бъдат

...
Две деца – 4-годишно момиченце и 18-годишно момче ще бъдат
Коментари Харесай

Световноизвестен неврохирург ще оперира заедно с доц. Станимир Сираков две български деца в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Две деца – 4-годишно момиченце и 18-годишно момче ще бъдат първите пациенти, които ще бъдат оперирани на 15 февруари от проф. Шарбел Монайе и доцент Станимир Сираков в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски”. Това оповестиха от пресцентъра на здравното заведение.

Двамата млади пациенти са със комплицирани артериовенозни малформации (АВМ), които другояче трябваше да бъдат лекувани в чужбина.Проф. Шарбел Монайе е в топ три на международните интервенционални неврорентгенолози

Методът, който двамата медицински експерти ще употребяват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се реализира посредством артерия на крайници. АВМ са вродени малформации, които съставляват кълбо от абнормални или не добре образувани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено влечение към кървене. Те могат да са на всички места в човешкото тяло, само че мозъчните и гръбначните АВМ са с висок риск при кървене.

При тази техника лекарите се движат по съдовата система и откакто доближат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с така наречен тъканно лепило. По този метод изолират съдовете от естественото кръвообръщение и елеминират риска от по-нататъшно кървене.

Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи способи за лечение на сходни тежки положения. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-големите експерти в този тип терапия в света е проф. Шарбел Монайе.

Операциите ще стартират в 9.00 часа и ще бъдат излъчени посредством директна връзка онлайн в аулата на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски”, където интервенционални неврорентгенолози от целия балкански район ще наблюдават какво се случва в операционната. Съвместната проява на проф. Монайе и доцент Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „ Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”. Сред участниците в нея ще бъдат най-големите експерти в тази област в Румъния – доктор Дима Стефанита и Д-р Разван Станчиулеску. Очакват се посетители от Гърция, Турция, Македония.

Съвместните интервенции на проф. Монайе и доцент Станимир Сираков ще продължат и в събота (16 февруари 2019 г.), когато ще бъде даден късмет за естествен живот на две млади дами, които също са с доста тежки мозъчни артериовенозни малформации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР