Две български фирми и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна

...
Две български фирми и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна
Коментари Харесай

Български фирми и банката на Цветелина Бориславова с ‎6 млн. евро от взривилата Молдова схема с бланки за паспорти

Две български компании и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна благосъстоятелност на Цветелина Бориславова са забъркани в огромния скандал за източване на над €‎40 млн. при доставка на бланки за биометрични паспорти за потребностите на Агенцията за обществени услуги на Република Молдова. Разследването в Кишинев се води от Антикорупционната прокуратура и Службата за битка с изпирането на пари. От българска страна в журналистическото следствие на водещата молдовска телевизия TV8 взе участие “Биволъ ”. Медията ни посети офисите на двете компании, в които благосъстоятелност имат жители на Руската федерация. Според източниците на молдовските сътрудници в прокуратурата в Кишинев обаче, зад компаниите – медиатори стоят не съветски или български жители, а молдовски такива, близки до някогашни депутати от партията на олигарха-беглец Владимир Плахотнюк. По делото през ноември 2022 година към този момент са арестувани 9 души. Щетите съгласно молдовската прокуратура са за минимум 817 млн. леи (около €‎41 млн.), като българските компании са получили през 2021 година най-малко €‎5,6 млн. на 19 транша.

През 2019 година топ олигархът Владимир Плахотнюк, еднолично управлявал Република Молдова като водач на Демократическата партия, бяга от страната с частен аероплан. Някои от ръководените от него корупционни схеми се трансформират, както стана и с нашумялата в молдовските медии спекулация с бланки за биометрични паспорти, закупувани през компании медиатори в Литва.

Литовци и българи надуват цените на бланки

Бланките и софтуерът за тях са закупувани от Агенцията за обществени услуги (Agenţia Serivicii Publice – ASP) на Република Молдова, която изплаща на литовците годишно милиони евро роялти за всеки публикуван паспорт.

На 22 май 2020 година литовската компания ‘Garsu Pasaulis’ трансферира правата върху софтуера за персонализиране на документи на дребната и никому незнайна българска компания “Оптимо Сървис ” ЕООД. Дружеството е основано половин година по-рано, на 27 ноември 2019 година, и е с първичен капитал от едвам 100 лева

Според комерсиалния указател създател на “Оптимо Сървис ” ЕООД е Сергей Иванович Пирожков, жител на Руската федерация, роден през 1957 година в Ростовска област, Съюз на съветските социалистически републики. Управител на компанията е българският жител Цветан Стоянов Димитров.

Предметът на активност на компанията е продажба на програмен продукт, отдалечено настройване на сървъри, доставка и монтаж на електрическо съоръжение, осведомителни и софтуерни услуги и други

Централата на “Оптимо Сървис ” се намира в София, в кв. “Манастирски ливади ”, на улица “Казбек ” 62. Репортерът на “Биволъ ” по молба на сътрудниците от TV8 посети централата на компанията, с цел да беседва със притежателите ((вижте на 4:45 мин. във видеото на TV8 долу).

В постройката на ул. “Казбек ”, 62 се обитават също ресторант и съдружие за медицински сестри. Офисът на “Оптимо Сървис ” се намира на последния етаж на постройката, в салона за хубост. Никъде не е маркирано, че “Оптимо Сървис ” се намира на това място. Вратата на репортера на “Биволъ ” отвори служителка от салона за хубост. Рецепционистката сподели, че в края на коридора има офис, в който “двама руснаци работят на компютри – Сергей и Антон ”.

Според служителката на двамата мъже от “Оптимо Сървис ” рядко идват на работа.

Въпреки че “Оптимо Сървис ” ООД пое патримониалното право върху софтуера за персонализиране на документи, издавани от Агенцията за публични услуги, заплащанията бяха осъществени към друга компания в България – “Оптимо Ай Ти Солюшънс ” ЕООД – благосъстоятелност на Цветан Стоянов Димитров, който работи за съветския жител Сергей Пирожков като управиел на неговата “Оптимо Сървис ” ООД.

На 6 октомври 2020 година Цветан Димитров закупува основаната на 30 май 2008 година компания LADGER и трансформира името ѝ на “Оптимо Ай Ти Солюшънс ”. Почти два месеца откакто Optimo IT Solutions беше поета от Цветан Димитров, парите от Агенцията за обществени услуги на Молдова стартират да постъпват по сметките на тази компания. Така, сред 24 ноември 2020 година и 13 август 2021 година молдовската организация е направила 19 заплащания на обща стойност 5,6 млн. евро към Optimo IT Solutions, демонстрират документи, с които TV8 и “Биволъ ” разполагат.

Репортерът на “Биволъ ” посети и централата на Optimo IT Solutions, която се намира в Центъра на българската столица в старинна постройка на ул. “11 август ” (вижте на 8:40 мин. във видеото на TV8 долу). Достъпът до двора на кооперацията е затворен. Служителка на финансово-счетоводната къща Simbula, която заема постройката, в началото сподели, че не знае дали Optimo IT Solutions е записана на адреса.

По-късно тя признава, че е техен клиент. След което се свързва по телефона с показал се за основен счетоводител на “Симбула ” и ръководещ сътрудник Дилян Цветанов, който отхвърля да свърже публицистите със притежателите на компания „ Оптимо Ай Ти Солюшънс “:

“Откъде накъде ще ме разпитвате – прокурори ли сте, следователи ли сте?!? ”

Цветанов отхвърли всякаква информация на репортера на “Биволъ ”, в това число за това дали “Оптимо Ай Ти Солюшънс ” има измежду своите съдружници, настоятелен сътрудници или контрагенти физически или юридически лица от Република Молдова, Литва или Русия. Но излиза, че те непосредствено ни заблуждават, тъй като никому незнайната компания, ръководена от Цветан Димитров, е получила сред 11 и 12 млн. лева в интервала 2020 – 2021 година от молдовска държавна институция, вторичен бюджетен разпоредник.

Милиони – в сметките на БАКБ на Цветелина Бориславова

Според документ на Службата за битка с прането на пари на Република Молдова, с който “Биволъ ” разполага,

19-те транзакции от Агенцията за обществени услуги на Молдова са постъпвали на сметките на “Оптимо Ай Ти Солушънс ” в една съответна банка в София…Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) с мажоритарен собстственик в лицето на Цветелина Бориславова,

известна още като бивше гадже на експремиера Бойко Борисов.

Същевременно секретарката на “Оптимо Ай Ти Солюшъс ”, в която съгласно “Симбула ” сякаш работели единствено българи, е рускоговоряща и е предпочела да приказва на съветски с молдовските сътрудници, твърдейки ги, че от управлението щели да им отговорят на мейла с въпроси. Очаквано, отговорите не последваха.

“Симбула ” ООД

Не е ясно къде гледат службите и регулаторите, които би трябвало да наблюдават за подозрителни транзакции и съмнителна комерсиална активност като банковия контрол на Българска национална банка (БНБ), Национална организация за приходите (НАП) и Комисията за финансов контрол (КФН), Държавна организация за национална сигурност (ДАНС) и Главна дирекция “Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП).

Ръководителят на Агенцията за обществени услуги на Молдова разяснява за TV8, че българската компания “Оптимо сървис ” даже се съди в Кишинев с институцията, тъй като счита, че има да взима още пари за издадените през 2021 година паспорти.

Източниците на сътрудниците ни в Прокуратурата на Република Молдова считат, че българите и руснаците зад “Оптимо Сървис ” и “Оптимо Ай Ти Солюшънс ” са подставени лица на молдовските създатели на схемата.

Според тях адвокатката на арестувания в Украйна с бюлетина на “Интерпол ” и екстрадиран в Молдова през ноември 2022 година някогашен народен представител в Народното събрание от Демократичната партия на Влад Плахотнюк, Владимир Андронаки, Каролина Андриуца, постоянно се е свързвала с българските компании и им е давала указания. По предварителна информация, адвокатката е измежду разследваните и арестуваните лица. Самият Плахотнюк също по този начин освен е търсен през “Интерпол ”, само че и от 2022 година е в санкционния лист на Съединени американски щати по Закона “Магнитски ”.

Българските компании, завладяли схемата от литовците обаче, са работили по същите повишени или надути цени, като след това излиза наяве, че са единствено медиатори, а действително не реализират никаква съответна активност, с изключение на да получават така наречен “роялтис ” по сметките си в БАКБ в София. Къде, в чии сметки и в кои юрисдикции отиват средствата по-късно – не е ясно.

Прокурорите разнищиха схемата за малко над година

На 11 ноември 2022 година Антикорупционната прокуратура на Молдова (АКП) осведоми, че е приключила следствието против 9 лица, които са попадали в проблема с нарушавания на ASP и държавното дружество Registru при поръчките и доставките на бланките за биопаспорти. Сред задържаните в границите на следствието са някогашен началник на ASP и някогашни чиновници.

Относно българската връзка с двете компании и сметките им в БАКБ, молдовските топ-прокурори от АКП се оказаха в задънена улица, тъй като предстоящо до момента не са получили никакъв отговор на формалното си питане към Прокуратурата на Република България (ПРБ).

“Щетите, нанесени вследствие на закононарушението – над 817 млн. леи ”,

разгласи АКП на Молдова.

Скандалът в Кишинев към биопаспортите е избухнал през лятото на 2021 година Депутатът от ръководещата PAS Раду Мариан тогава е алармирал Националния център за битка с корупцията (НЦБК) на Молдова, че има съмнения за “мошеническа скица за обир на жителите ” през закупуване на бланки и програмен продукт за биометричните паспорти на стойност към 500 млн. леи (€‎25 млн).

Според данните, с които е разполагал молдовският народен представител, макар формалното осъществяване на нов търг измежду възможните снабдители, ASP е възнамерявала да разгласи за победител в състезанието и надлежно реализатор на поръчката на същата задгранична компания, която от години е доставяла бланки за биопаспорти. Тогава от организацията се оправдаха с това, че единствено са “инициирали процедурата по закупуване ” на бланките, без да е имало заделени и предплатени средства. Закупуването щяло да се реализира през 2023, 2024 и 2025 година

За да стане ясно за какво схемата с литовската и българската компании се счита от проверяващите в Молдова за спекулация, задоволително е да поясним, че при оповестения от новата премиерка Наталия Гаврилица от партията на президентката Мая Санду “Действие и взаимност ” (PAS), полска държавна компания е предложила да достави против 130 млн. леи (около €‎6,5 млн. евро) същата численост бланки за биометрични паспорти, за каквато явилата се още веднъж литовска компания е желала към €‎25 млн. Става дума за големи суми за 3-милионната Молдова, чието Брутният вътрешен продукт е едвам 13,8 милиарда $ (27 милиарда лева.), съвсем три пъти под годишния бюджет на България от към 70 милиарда лева

Това, че част от разследваните фирми-посредници се намират в София и сметките им са тъкмо в БАКБ, едва ли е инцидентно, съгласно водещия анализатор на неправителствената организация Watchdog и някогашен консултант на президентката Мая Санду Серджиу Тофилат, коментирал следствието в ефира на TV8. Според него “режимът на Плахотнюк ” в Молдова е бил в положителни връзки с този на експремиера на България Бойко Борисов, което е рефлектирало и в други покупко-продажби като изкупуването на третата по величина молдовска банка Moldindconbank (MICB) от акционерите и притежателите на българската “Софарма ” АД отпред с бизнесмена Огнян Донев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР