Двата областни града са само на километри отстояние един от

...
Двата областни града са само на километри отстояние един от
Коментари Харесай

Георги Славов: Ако Сливен и Ямбол искат да се развиват, трябва да обединят усилия

" Двата регионални града са единствено на километри разстояние един от различен и имат доста повече общи неща, в сравнение с такива, които да ги разделят ", споделя кметът на Ямбол Георги Славов

© Надежда Чипева Профил

Георги Славов е към този момент трети мандат кмет на община Ямбол. По обучение е инженер. Завършил е в Техническия университет - София със компетентност " Електронна техника и микроелектроника ". Има следдипломна подготовка по " Роботехника ". Допреди да оглави кметството в Ямбол е развивал личен бизнес. Още по тематиката
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018
Сливенска компания сътвори яке със слънчеви акумулатори

" Джоди-1 " се пробва с този артикул да мине от конфекция за непознати марки към лична линия
20 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Колегата ви от Сливен би трябвало да се оправя със сериозните финансови проблеми, които наследи от предшествениците си. Вие имате ли такива?

През всичките тези 11 години, в които аз и моят екип сме в ръководството на Ямбол, общината върви изрично по един доста постоянен път на развиване, в основата на който стои финансовата непоклатимост. Тя не може да се реализира за една, две или три години. За да се усъвършенстват разноските, да се дефинират проблемите и да се разпределят вярно средствата, с които разполага общината, е належащо време. За наша огромна наслада ние в никакъв случай не сме имали финансови разтърсвания и от тази позиция не изпитвам завист на сътрудника Стефан Радев, въпреки че той е човек, който досега съумява да стабилизира финансово община Сливен.

За предходната година Ямбол беше в първите 10 на финансово постоянните общини и една от дребното, които генерираха финансов остатък. Никога в годините не сме имали просрочени отговорности, което ни оказва помощ доста за вярното систематизиране на средствата, тъй като с малко средства би трябвало да задоволим доста претенции и да решим значително проблеми - благоустрояване, улици, детски площадки, зелени площи, поддръжка на градския парк.

Планирате ли общи стопански планове със Сливен?

Откакто господин Радев стана кмет на Сливен, едно от първите неща, които споделих с него, беше концепцията за обща икономическа зона сред двата града. С сътрудниците кметове на Сливен преди него някак си не успяхме да намерим допирните точки и общата воля най-малко да стартираме да разясняваме тази концепция. Сливен и Ямбол се намират сред два огромни центъра - Стара Загора и Бургас, и в случай че ние желаеме да се развиваме обикновено и да се запазят двата града, най-логично е да обединим напъните. Това е мое виждане от доста години. Радвам се, че и господин Радев го одобри и започнахме да търсим общите допирни точки по какъв начин това да се случи. Двата регионални града са единствено на километри разстояние един от различен и имат доста повече общи неща, в сравнение с такива, които да ги разделят.

Доколко е действителна концепцията Ямбол и Сливен да имат обща индустриална зона?

Говорили сме с господин Радев да намерим метода да предизвикваме страната. Написахме писмо до районния министър с искане да стартира планиране на четирилентов път Ямбол - Сливен. За страдание все още към момента не намираме схващане. За мен обяснението е, че има надалеч по-сериозни проблеми в страната за решение.

Другото е намиране на допирна точка за основаване на индустриална зона. Проблемът е, че нямаме подобен огромен комасиран терен, без значение дали е благосъстоятелност на община Сливен или на Ямбол, който да е хем към границата на двете общини, хем да е близо до автомагистралата. Факт е, че главната транспортна артерия автомагистрала " Тракия " е огромен дразнител за бизнеса и е причина за интерес.

Идеята за промишлен парк се поддържа и от министъра на стопанската система, който изрази подготвеност да подкрепи напъните ни, само че стои казусът с местоположението и терена, който би трябвало да е сред 500 и 1000 дка.

Според кмета на Сливен има подобаващ терен и това е остарялото летище на града.

Ако там се сътвори икономическа зона, тя би обслужвала единствено Сливен, тъй като географски е ситуирана покрай града. Ямбол остава в другия край и няма по какъв начин да бъде съпричастен към това.

Какви са вложенията в общината?

Процесът на вложенията в Ямбол е действителен и необратим. Миналата година две вериги строителни хипермаркета отвориха порти. Единият е на " Практикер ", а другият е на локален вложител - АВС, само че инвестицията им е съизмерима с тази на " Практикер ". Фактът, че тези вложения са в немного огромен град като Ямбол, за мен е знак, че тук има съществено динамично развиване.

Най-сериозният ни пробив е строителството на новата фабрика на компания " Баумит ". Това произвеждане е високотехнологично и заетите в него хора няма да са доста - към 30-ина души, само че въпреки това, австрийската компания е гаранция за това, че тук има добра капиталова среда. За да бъдем определени, значи, че тук са намерили най-хубавото за тях като интерес, ние сме съумели да създадем предпоставки за добра бизнес среда.

Видяхме в града доста младежи. Как успявате да ги задържате?

Това е най-радващото. Много старания отделихме да подобрим материалната база в образованието - ясли, детски градини, учебни заведения, цялостната градска среда. Градът самичък по себе си е един организъм и когато нещо куца, първите хора, които го усещат, са младежите. Готови са да създадат и компромис, само че не огромен. Ако имат относително добре платена работа, в град, където разноските за прехрана на живота не са толкоз огромни, и има добра градска среда, това е нещото, което ги предизвика да останат. Но, в случай че нещо фрапантно се разминава от техните визии и упования, те могат да се реалокират другаде.

Другото значимо е, че Техническият лицей стана факултет на Тракийския университет, и то в една от най-дефицитните специалности на образованието - инженерната. Само за 5-6 години беше вдигната двойно численост на студентите и сега се образоват към 1500 души. Немалка част от тези, които се образоват са, локални хора. От тях 50 да останат в Ямбол и да си намерят фамилията и работата, ще придават напълно друго равнище на града, тъй като това са квалифицирани хора.

Граждани стачкуваха и внесоха в общината подписка за " прекъсване на безобразията в депото ". Те настояват, че има съществени проблеми със сметището.

Не бих споделил, че има митинги. Има една група от по-малко от 10 души, които са едни и същи хора в няколко разнообразни обединения. Те са част от хората, основали сдружението " Да спасим Ямбол от кмета ", част от екологичното съдружие " Ден ", което е основано да обслужва персоналните ползи и цели на Димитър Димитров. Той живее единствено на 200 м от депото, което действа от 1969 година Този човек си е купил парцел от началото на 2000 година и шест години по-късно си узаконява нелегално издигнатата къща и то не е тъкмо легализиране, а предоставяне на уверение за толерантност на постройката. Оттогава той прави всичко допустимо да затвори депото, тъй като му пречи на гледката.

Според хората обаче рекултивацията на остарялото бунище е осъществена некачествено. Същото се отнася и зо строителството на новото хранилище и инфилтратът от сметището се влива във вододайната зона на Ямлол.

Това не е правилно. Това, че тази година се изляха голямо количество превалявания, надвишаващи в пъти преваляванията от предишни години, и че в един миг се получава един дисбаланс в количествата, които ние може да освободим от депото, и тези, които влизат, не значи, че депото е издигнато некачествено или в прорез с нормативните условия на страната.

Ако не се неистина, предходната година се скъса дигата на депото на Бургас в с. Братово. На други места затвориха депата, тъй като не можеха да бъдат обслужвани от огромните дъждове. Този човек и хората от сдружението пускат всяка седмица сигнали против кмета, което за мен е административен тормоз. Станахме любимци на Сметната палата, на АДФИ, на профилирана прокуратура, на който се сетите. Нас всяка седмица някой ни ревизира.

В момента текат сигнали за планове, които сме завършили преди 5-6 години. Те са признати с държавни приемателни комисии, проверявани са неведнъж от ръководещия орган, от ОЛАФ, само че това не им пречи отново да си пускат сигнали и да губят времето на всички. Но сходен тормоз си има и позитивна страна - карат ни непрекъснато да сме в границите на закона и да не си помисляме да се отклоним, тъй като знаем, че непрекъснато някой ни следи и при най-малкия проблем незабавно ще се подаде сигнал.

Интервюто взеха Велина Господинова и Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР