Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат

...
Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат
Коментари Харесай

Меджидиев: Избрахме местата за изграждане на хеликоптерните площадки

Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще бъдат в оперативни бази в Долна Митрополия и на летище " Враждебна ", сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев. По думите му това са базите, в които двата хеликоптера ще стоят в подготвеност и при потребност ще оказват незабавна здравна помощ. 

Хеликоптерите ще летят единствено денем, уточни Златко Златев, общоприет шеф на Държавния авиационен оператор.

Уточнени са местата с лечебни заведения, на които могат да се изградят хеликоптерни площадки, уточни още Меджидиев. По думите му, представени от Българска телеграфна агенция, предложенията за вероятните площадки ще бъдат показани на Министерството на превоза и на Министерството на защитата, с цел да се посочи дали дават отговор на условията. След това следва оповестяване на социална поръчка за построяването на площадките, добави той.

На по-късен стадий, след сключване на контракт с компанията " Леонардо ", която ще достави шест хеликоптера, ще бъдат освободени средства за създаване на останалите оперативни бази, уточни още ген. Златев. По думите му следва социална поръчка за наемане на въздушен оператор, а първият хеликоптер се чака да дойде до 15 декември. 

Започва и процедурата по определянето на екипа и построяването на координационния център в София, програмата за образование на медици е подготвена, като идната седмица ще стартира подборът на медиците, добави министър Меджидиев. Курсът на образование ще бъде три седмици, като първоначално ще бъдат подготвени 10 екипа.



Създава се и екипът, който ще ръководи координационния център, като се планува центърът да си сътрудничи със структурите на незабавната помощ, със системата на тел. 112, както и с министерствата на защитата и на вътрешните работи, добави той. 

" Надяваме се да не се основават съзнателно спънки, с цел да може в най-кратки периоди да имаме тези два хеликоптера ", сподели още министър Меджидиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР