Двата големи християнски празника Петровден и Събор на светите апостоли,

...
Двата големи християнски празника Петровден и Събор на светите апостоли,
Коментари Харесай

Двама митрополити служиха заедно във Враца за Събора на светите апостоли /снимки/

Двата огромни християнски празника Петровден и Събор на светите апостоли, които се означават в два поредни дни, се трансфораха в същинско празненство на вярата във Враца. Всички богослужения бяха отслужени в катедралната черква “Свети апостоли”, която имаше храмов празник. Стотици врачани пристигнаха за богослуженията. В петък празникът на светите първовърховни апостоли Петър и Павел бе маркиран с архиерейска света литургия, управлявана от Врачанския митрополит Григорий. В същия ден вечерта бе отслужено всенощно бдение за честването на Събора на светите апостоли. Врачанският епископ предстоява богослужението, в което присъединяване взеха и артисти от мъжкия хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” от София.
Днес врачани с наслада участваха на тържествената света литургия, в която бяха в съслужение двама митрополити – Врачанският Григорий и Ловчанският Гавриил. В богослужението участваха също свещеници от Враца и дякон Деян Коруноски от София. Специално за храмовия празник тук бяха също поклонници от столицата, от братството при храма “Св. Андрей Първозвани”. Групата богомолци бе водена от отец Илиян Алексиев, предстоятел на храма “Рождество Богородично”. “Думата “апостол” значи “пратеник”. И 12-те христови възпитаници, които през днешния ден честваме, бяха същински апостоли. Защото изпратени от Господа потеглиха да проповядват навсякъде словото Божие. Благодарение точно на тях ние в този момент стоим в кораба на спасението – Светата Православна Църква, познаваме нашия Господ Иисус Христос, имаме вяра в Него и живеем с вярата за възкресение и безконечен живот. И през днешния ден ние виждаме резултата от тяхното апостолско служение – няма кътче по земята, където да не се е чуло за Иисус Христос, където да не е проповядвано Неговото славно възкресение от мъртвите, където да няма най-малко няколко индивида, които да са кръстени в името Господне и да живеят в Светата Православна религия. Всичко това е с помощта на тези 12 апостоли. И дано старателно да попросим тяхното покровителство пред Божия трон, тяхната помощ, тяхната разтуха за всички нас тук, на земята. За да можем по тяхното покровителство и ние да станем едни дребни апостоли, тъй като и през днешния ден към момента има хора, които не познават Иисус Христос и Светото Православие” – с тези думи се обърна към вярващите Врачанският митрополит Григорий.
След края на светата литургия всички, пристигнали в храма, получиха икони за благословение във връзка празника. Поклонниците от София подариха на Врачанския епископ икона на свети Андрей Първозвани и помолиха митрополита за неговото благословение и молебствия за тяхното приятелство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР