Дванадесетокласникът от Езикова гимназия Пловдив Евгени Стателов спечели златен медал

...
Дванадесетокласникът от Езикова гимназия Пловдив Евгени Стателов спечели златен медал
Коментари Харесай

Златен медал за българче от олимпиадата по химия в Париж

Дванадесетокласникът от Езикова гимназия Пловдив Евгени Стателов завоюва златен орден на 51-вата Международна олимпиада по химия в Париж. Пловдивчанинът и съотборниците му Камен Петров (12 клас, НПМГ София), Дамян Францов (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ София) се състезаваха за оценки против надарени химици от 80 страни по целия свят. Равносметката от присъединяване на българските младежи е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Престижното съревнование обичайно се състои от две 5-часови елементи: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 година насам българският тим се приготвя във високотехнологична и съвременна олимпийска лаборатория по химия, основана със средства от Фондация „ Америка за България “.

МОХ се организира за първи път през 1968 година, а България е постоянен участник още от идната 1969 година в Чехословакия. Участниците в българския народен тим са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и запазване на околната среда. България е хазаин на олимпиадата през 1971 година и 1982 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР