Двамата разговаряха на среща в кулоарите на форума на Г-7

...
Двамата разговаряха на среща в кулоарите на форума на Г-7
Коментари Харесай

Байдън получил твърдо уверение от Зеленски, че няма да атакува Русия с Ф-16

Двамата разговаряха на среща в коридорите на форума на Г-7 в Хирошима, където още през вчерашния ден дойде и украинският президент.

В отоговор на журналистически въпрос на конференция в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали даването на изтребители Ф-16 няма да докара до изостряне на спора, Байдън съобщи: " Имам твърдото увещание на Зеленски, че няма да ги употребяват против територията на Русия ".

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат употребявани против " всевъзможни съветски войски, намиращи се на територията на Украйна и към нея ".

Темата за Ф-16 се трансформира в един от фокусите на срещата на западните водачи.

Германският канцлер Олаф Шолц не чака Украйна скоро да получи модерни изтребители, само че добави, че самото желание на Запада да образова нейни летци на сходна техника, демонстрира, че западният ангажимент към Украйна е дълготраен, съобщи ДПА.

По отношение на образованието на водачи, " несъмнено, това е дълготраен план ", сподели канцлерът в коридорите на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима. Съединени американски щати към момента не са решили дефинитивно " какво следва след образованието ", добави той.

Този план е на първо място обръщение към тези, които нападнаха Украйна: Русия не трябва да залага на това, че колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече помощта за Украйна ще отслабва, акцентира канцлерът. По думите му " посланието остава едно и също: Русия би трябвало да изтегли войските си. "

По време на срещата на седемте най-развити демократични сили (Г-7) в Хирошима Съединени американски щати дадоха зелена светлина за образование на украински летци. Проектът е по съинициатива на Англия, Франция, Белгия, Дания и Португалия.

Кога и какъв брой тъкмо самолета ще бъдат предоставени на Киев и коя страна ще ги даде, ще бъде решено на по-късна дата.

Изтребителите Ф-16 на американската компания " Локхийд Мартин " с изключение на в Съединени американски щати се създават в Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия.

Засега Германия не е изразила подготвеност да взе участие в образованието. Шолц акцентира, че Берлин към този момент е направил доста за Украйна.

Германия е на второ място след Съединени американски щати по предоставена финансова, филантропична и военна помощ на Киев. Наред с другото тя даде на Украйна и танкове и артилерия.

Именно на тази среща породи недоразумението за това, че Зеленски е удостоверил рухването на Бахмут и изтеглянето на украинската войска.

На конференцията с Байдън той сподели, че " към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия ", предадоха международните организации. Днес по-рано Москва разгласи, че украинският град е високомерен от съветските сили.

Отговорът на Зеленски, насочен на британски език, на въпроса за статута премия беше интерпретиран от мнозина като удостоверение, че градът е паднал в съветски ръце.

" Днес Бахмут е единствено в нашите сърца. На това място не остана нищо друго ", сподели Зеленски, добавяйки, че борбата не е оставила нищо в града, с изключение на мъртви руснаци.

Зеленски съпостави цялостното разрушаванe на Бахмут от съветската войска с атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 година, по време на визитата си в мемориалния комплекс, отдаден на стотиците хиляди жертви на бомбардировката, съобщи Франс Прес.

Украинският държавен глава сподели още, че е убеден, че Киев ще получи изтребители Ф-16 от Запада, с чиято помощ да отблъсне съветската пълномащабна инвазия от страната си, показва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР