Двамата лидери проведоха отделни разговори с европейски представители, в това

...
Двамата лидери проведоха отделни разговори с европейски представители, в това
Коментари Харесай

Сърбия и Косово не постигнаха споразумение и след намесата на европейските лидери

Двамата водачи организираха обособени диалози с европейски представители, включително с френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Джорджа Мелони, в коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, напомня Българска телеграфна агенция.

На масата беше сложено предложение за основаване на асоциация на сръбските общини в северната част на Косово, за което упорства Белград. Прищина упорства Сърбия първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било полемики.

" За страдание, страните не бяха подготвени да реализират съглашение ", съобщи Жозеп Борел и изясни, че " изискванията, сложени от всяка страна, са неприемливи за другата ". " Силно сме обезпокоени от безизходицата в процеса на нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия ", добави висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи.

Сърбите и косоварите се упрекват взаимно за неуспеха на договарянията. " Въпреки великодушното предложение на министър-председателя Курти, сръбският президент Вучич отхвърли да подпише съглашение с Косово ", съобщи канцеларията на косовския водач. " Готов съм да подпиша всичко, което желаете, като се изключи наличието на Косово в Организация на обединените нации и въпроса за независимостта на Косово ", съобщи Александър Вучич.

След войната, която завърши през 1999 година с бомбардировките на НАТО, връзките сред Прищина и Белград минават от рецесия в рецесия. Сърбия отхвърля да признае независимостта, провъзгласена през 2008 година от някогашната ѝ провинция, чието население от 1,8 милиона души, по-голямата част от които са от албански генезис, включва сръбска общественост от към 120 000 души, живеещи най-вече в северната част на Косово. След относително умерено лято напрежението внезапно се повиши в края на септември, когато косовски служител на реда беше погубен от група въоръжени лица, формирана най-вече от косовски сърби.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР