Двамата бивши министри на здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов

...
Двамата бивши министри на здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Кирил Ананиев и Костадин Ангелов с реакции след проверката на МВР за детската болница

Двамата някогашни министри на опазването на здравето Кирил Ананиев и Костадин Ангелов с реакция след заключенията на Министерство на вътрешните работи по отношение на плана за създаване на Национална детска болница. Вчера бяха оповестени резултатите от инспекция на полицията, че има данни за вероятно осъществено закононарушение от тяхна страна. Материалите са предадени на прокуратурата. Бившите министри отхвърлиха сходни изказвания.

През август предходната година някогашният длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че материали, свързани със градежа на детската болница са предадени на прокуратурата.

" За осъществяване на инспекция при вероятно определяне на данни за нарушавания на служебните отговорности на всички длъжности лица, ангажирани по проблема - тогавашният министър председател Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев и членовете на шефовете на двете сдружения ", сподели Кацаров.

Днес по телефона Стойчо Кацаров съобщи, че няма какво повече да добави от това, което към този момент е споделил по тематиката. И през август, и в този момент някогашните здравни министри от държавното управление на ГЕРБ отхвърлиха да са направили нарушавания, свързани с Националната детската болница. В Народното събрание Кирил Ананиев сподели, че е бил неприятно сюрпризиран от инспекцията на полицията. Допълни, че детската болница е била приоритет на държавното управление по време на неговия пост в здравното министерство и всичко направено подхожда на процедурите.

" Няма никакви нарушавания. Аз имам цялата документи, на целия развой, минало е всичко през Комисия за защита на конкуренцията, през Върховния административен съд и на никое място не е открито никакво нарушаване ", разяснява Ананиев.

" Целият ми коментар е качен на страницата във фейсбук, може да го прочетете. Благодаря ви ", сподели от своя страна Костадин Ангелов.

Във фейсбук Ангелов дефинира публикуваната от Министерство на вътрешните работи информация като безпочвени клюки. Посочва, че предплатеното заплащане, за което става дума, не е подредено от здравното министерство или от здравния министър, а от държавното акционерно сдружение - възложител на публичната поръчка за построяването на детската болница.

" Авансовото заплащане, за което става дума в известието на Министерство на вътрешните работи, не е подредено от Министерството на здравеопазването или от Министъра на опазването на здравето, а от държавното акционерно сдружение - възложител на публичната поръчка за построяването на детската болница. Лично аз нямам нищо общо нито с решението за разкриване на процедурата за публичната поръчка, нито с решението за основаването на държавното акционерно сдружение, встъпило в правата на възложителя по поръчката, нито с ръководството и мениджмънта на последното. "



От самодейността " За същинска детска болница " виждат в резултатите от инспекцията на Министерство на вътрешните работи стъпка към построяването на детска болница.

" Детска болница не може да бъде основана по този метод - т.е. просто с възкресяването на един остарял и неспособен скелет. Днес получаваме удостоверение на тези думи. Тази социална поръчка и тази постройка, и този план за детска болница не дава отговор на нормите за сигурност ", споделя Мария Брестничка от самодейност " За същинска детска болница ".

От самодейността декларират още, че при политическа воля и добре проведен развой за 48 месеца е допустимо да има национална детска болница. И ще наблюдават това да стане по верния метод.

Министерство на вътрешните работи е установило, че от устройствена позиция дотъкмяване на заварения недовършен градеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на плана, е неприемливо. От една страна, заради несъгласие с настоящите общ и обстоен организационен проект, а от друга - заради несъгласие с нормите за сигурност и подмяна на възложител по към този момент извършена социална поръчка с определен реализатор, което е казус, защото Законът за публичните поръчки не регламентира сходна опция. Въпреки това е осъществено предплатено заплащане на стойност над 9 милиона лв. с Данък добавена стойност на консорциум от компании.

Директорът на Здравната капиталова компания инж. Иван Алексиев отхвърли коментар по тематиката с обвиняванията. Заяви единствено, че на този стадий няма никаква изясненост за бъдещето на плана за детска болница.

По тематиката работиха: Вера Александрова, Цанка Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР