Двама заловени руски войници се признаха за виновни за обстрел

...
Двама заловени руски войници се признаха за виновни за обстрел
Коментари Харесай

Още двама руски войници се признаха за виновни пред съд в Украйна

Двама хванати съветски бойци се признаха за отговорни за обстрел на град в Източна Украйна по време на втория развой за военни закононарушения, оповестява " Ройтерс ".

На правосъдното съвещание в Котелевския областен съд в Централна Украйна прокуратурата изиска Александър Бобикин и Александър Иванов да бъдат наказани на по 12 години затвор за нарушение на законите на войната.

Защитата пледира за благосклонност, заявявайки, че двамата бойци са изпълнявали заповеди и са се покаяли.

Бобикин и Иванов признаха, че са били в артилерийска част, която е стреляла по цели в Харковска област в Украйна от съветската Белгородска област. Обстрелът е унищожил образователно заведение в град Дърхачи, оповестиха от прокуратурата.

Военнослужещите са били хванати след прекосяване на границата и продължение на обстрела.

" Аз съм изцяло отговорен за закононарушенията, в които съм упрекнат. Ние стреляхме по Украйна от Русия ", съобщи Бобикин пред съда по време на съвещанието.

С молба да не му бъде дадена оптималната присъда, Иванов сподели: " Разкайвам се и апелирам за понижаване на присъдата ".

Изслушването продължи по-малко от час. Съдебното решение се чака на 31 май.

В понеделник украински съд осъди съветски боец на пожизнен затвор за убийството на невъоръжен граждански. Русия съобщи, че няма информация за процеса и отсъствието на дипломатическа задача в Украйна лимитира способността ѝ да оказва помощ.

Очакват се още доста сходни правосъдни каузи както в Украйна, по този начин и в Русия, която отхвърля нейни цели да са цивилни или да е правила военни закононарушения.

Украйна упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения изключително в предградията на Киев, където след изтеглянето на съветските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и интернационалните институции също смятат убийствата на тези цивилни за военни закононарушения и към този момент стартира тяхното следствие. За тях обаче могат да бъдат упрекнати съответни причинители и се смята, че ще бъде м ного мъчно и доста малко евентуално самият съветски президент Владимир Путин да бъде притеглен като обвинен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР