Двама шофьори на ден минават на електрически автомобили, показва статистика

...
Двама шофьори на ден минават на електрически автомобили, показва статистика
Коментари Харесай

КАТ: Двама българи на ден сменят колите с електрически

Двама водачи дневно минават на електрически коли, демонстрира статистика на КАТ за записаните транспортни средства у нас. Само за ноември и декември 2018 година 83-ма българи са минали на ток, а в страната към този момент 1600 водачи карат с ел. мотор. Увеличението за година е било с цели 68,5%, като през последния месец на 2017 година броят им е бил 1097.

710 автомобила на ток са записали българите в страната, демонстрират данни до началото на януари 2019 година Статистиката демонстрира, че са регистрирани и 77 камиона, 23 рейса и 3 електрокара, които се задвижват с електричество. Освен тях са регистрирани и 786 мотоциклета на ток, 125 АТВ-та, 4 триколки.

При хибридите броят е по-висок, като последните данни демонстрират, че 5355 българи са избрали plug-in коли с бензин и ел. мотор, до момента в който броят на дизеловите е 223.

Към днешна дата България може да се похвали със 131 станции за зареждане на електрически автомобили с интензивен и бърз заряд. Една част от тях са безвъзмездни, като към този момент стартират да се инсталират уреди за заряд и на бензиностанции в страната.

" Броят на зарядните станции у нас ще се усили с над 50% до края на 2019 година и може да чакаме още 70 нови уреда ", съобщи за в. " Труд " Илия Левков, ръководител на УС на Национална браншова организация за електрическа подвижност (ИКЕМ).

" Ако решим да пътуваме с кола на ток в Европа, обезпечено зареждане може да се обезпечи единствено при изискване, че се абонираме за такава услуга към избран оператор на зарядна инфраструктура ", посочи Левков.

Относно серийното произвеждане на коли на ток той счита, че в България може да се сглобяват електрически автомобили, само че да се създават е много амбициозна цел, която и ние от организацията желаеме да се случи. Страната ни може да се похвали с няколко плана за електрически коли. Един от тях е на китайската компания Cenntro, която ще сглобява мини електрически камиони в " Тракия икономическа зона ", а другият е първообраз на първия български електрически автомобил, направен от русенската компания Sin Cars.

В България към този момент се вкарват и електрически автомобили втора употреба, стана ясно от думите на Илия Левков. Търговецът ги сервизира и дава гаранция за положението им.

Броим от 7 до 160 хиляди евро

От 6950 евро стартират цените на електрическите автомобили в Европа. Такава е цената на двуместното Рено Туизи с пробег от 80 км с едно зареждане. " Смарт " също се подрежда при започване на класацията с няколко модела, които костват към 22 хиляди евро, само че към този момент са с четири места.

" Киа " и " Хюндай " също се подреждат с по-бюджетни разновидности от към 30 хиляди евро.

От 80 хиляди евро стартират моделите на " Мерцедес ", до момента в който " Тесла " може да се открие от 50 до 160 хиляди евро. Порше също се подрежда в края на класацията с модел за 100 хиляди евро. " БМВ " залага на бюджет от към 40 хиляди евро.

В топ 10 най-продаваните модели за 2018 година преди всичко e " Нисан LEAF ", следват го " Рено ZOE ", " Фолксваген ", " БМВ i3 ", " Тесла Модел S ", " Смарт " (с две места), " Тесла МоделX ", " Хюндай Ioniq ", " Киа Соул " и " Смарт " (с четири места). Френско-японската група " Рено – Нисан – Мицубиши " е с максимален пазарен дял от 40%.

За момента у нас е налично единствено финансиране за пазаруване на електрически и хибридни коли от държавни и общински организации и предприятия. Размерът на помощта е 10 хиляди лева за хибрид, 20 хиляди за електрически автомобил, 30 хиляди за електрически ван със 7+1 или 6+1 места и до 40 хиляди лева за електрически рейсове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР