Двама са членовете на избирателната комисия в село Малорад, които

...
Двама са членовете на избирателната комисия в село Малорад, които
Коментари Харесай

Двама са арестуваните членове на СИК в Малорад

Двама са членовете на изборната комисия в село Малорад, които са задържани. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата във Враца. 

Вчера в интернет бяха публикувани фрагменти от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад. На тях се вижда по какъв начин жена дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да споделя: „ Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено… ”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

„ Имам си задоволително преференции, не се нуждая от дописвания. 127 са преференциите ”, отговори Цено Цоловски пред NOVA.

В Общинската изборна комисия в Борован получават информацията първи. Според Силия Иванова, представител на комисията, сигналът е подаден малко пред 23:00 часа в деня на вота.

„ Получихме сигнал, че се преправят преференции, преди да дойдат да ги предадат. Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и почнали да разясняват за кого да пишат ”, изясни Иванова.

„ Те когато дойдат при нас с безупречен протокол, не можем да създадем нищо друго с изключение на да ги приемем. Веднага сигнализирахме прокуратурата. Свързахме се незабавно с дамата, която подаде сигнала, с цел да ни даде клипчето ”, изясни още Иванова.

Тя изясни, че секциите нямат право да гасят камерите, до момента в който не завърши финалното полагане на подписите в протокола.

Образувано е досъдебно произвеждане. Разпитани са голям брой очевидци – членове на СИК, покровители, претенденти за общински съветници, изясни Емилиян Костов, заместник-районен прокурор на Районната прокуратура – Враца.  Назначена е видеотехническа експертиза. 

Двамата задържани – дамата, която се вижда на фрагментите, и мъжът, чийто глас се чува, са в ареста за 24 часа. Предстои делото да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, както и да се удължи мярката им на 72 часа. Ще бъде импортирано в съда искане за непрекъсната мярка за неотклонение.
 
Предстои двамата да бъдат привлечени като обвинени, съобщи зам.-районният прокурор.  Ще се преценя дали има присъединяване и на други лица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР