Двама русенци са сред първите клиенти на НАП, които си

...
Двама русенци са сред първите клиенти на НАП, които си
Коментари Харесай

Двама русенци са сред първите клиенти на НАП, които си спестиха по 20 % от наложени им санкции

Двама русенци са измежду първите клиенти на Национална агенция за приходите, които си икономисаха по 20 % от наложени им наказания. Бързо и съобразително те са се възползвали от новата наредба в Закона за административните нарушавания и санкции, която влезе в действие от 23 декември 2021 година и фиксира, че при наложена санкция или имуществена глоба от Национална агенция за приходите, нарушителите ще имат опция да понижат размера ѝ с 20 %, в случай че я платят в 14-дневен период от връчването на наказателното им разпореждане. В единия случай наказването е наложено за неподадени годишни данъчни заявления по член 50 от ЗДДФЛ, а в другия за неспазен краен период при подаване на декларация за спиране на активността от самооосигуряващо се лице.

Според новите правила за административнонаказателно произвеждане, лицата, които не желаят да апелират наложената от Национална агенция за приходите санкция или имуществена глоба, могат да платят 80 % от нейния размер. За задачата те би трябвало да подадат в офис на Национална агенция за приходите и да внесат сумата в двуседмичен период от връчване на наказателното разпореждане по „ Данъци и други доходи за централния бюджет “ на способената териториална дирекция или офис на Национална агенция за приходите. Ако не бъде подадено заявката, то нарушителите губят правото си да се възползват от опцията да платят по-ниска глоба.

В 14-дневния период от връчване на наказателното разпореждане, в понижен размер могат да се платят санкциите и имуществените наказания, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 година или преди тази дата, ако двете седмици от връчване на наказателното разпореждане не са изтекли към 23.12.2021 година В този случай връченото наказателно разпореждане влиза в действие от датата на заплащане на глобата в понижен размер.

В практиката на офиса на Национална агенция за приходите в Русе над 90 на 100 от на наложените наказания на физически лица са под 100 лева и обжалването на наказателни постановления съвсем не се употребява от клиентите, а новата наредба е спомагателен тласък за навреме заплащане на санкциите. Приходната администрация употребява разнообразни способи за уведомяване на нарушителите за наложените им санкции – по телефона, известие до електронен адрес, пощенско писмо с противоположна квитанция и посредством връчители. Ако посредством тях не се реализира работен контакт със глобеното лице, се задвижва процедура по член 58 от Закон за административните нарушения и наказания за влизане в действие на наказателното разпореждане и насилственото му събиране с налагане на запори и други планувани в закона способи. В последна сметка санкциите постоянно се събират, само че изгубеното време за укриване от нарушителя лишава опцията му да понижи доста сумата за заплащане.

Новите правила за административнонаказателно произвеждане са в детайли разяснени в, оповестено в уеб страницата на Агенцията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР