Двама различни съдии от Административен съд – София град са

...
Двама различни съдии от Административен съд – София град са
Коментари Харесай

Падна запорът върху имотите на жената на Васил Божков

Двама разнообразни съдии от Административен съд – София град са отменили запорите на Национална агенция за приходите върху имуществото на дамата на обвинения някогашен хазартен необут Васил Божков - Елена Динева и близкия до него предприемач Александър Тумпаров, сподели инспекция на Mediapool.
Само преди месец съдът анулира и запорите за 295 милиона лв., наложени от данъчните върху имуществото на хазартния необут Васил Божков.
Последните две правосъдни решения за Динева и Тумпаров слагат въпроса дали чиновниците на НАП-София, които са се занимавали с околните на Божков, са работили некадърно или под напън.
Особено фрапиращ е казусът с наложения запор върху имуществото на дамата на Божков – Елена Динева.
Данъчните настояват, че Динева е взела участие в седем "симулативни покупко-продажби " с недвижими парцели. В справката на НАП-София, показана на съда, се показва, че тя и Васил Божков са купили седем жилището в София. След това парцелите са дарени на сестрата на Елена – Милена Динева.
НАП-София споделя, че надаряването е симулативна договорка, чиято цел е да се спести заплащането на близо 760 000 лв. налози. Национална агенция за приходите претендира, че Елена Динева е получила погрешно и дивиденти в размер на 236 1010 лева от компания, която не е правила активност и няма регистрирани доходи.
За да се обезпечи взиманията, Национална агенция за приходите -София съумява да издейства налагане на запор върху три жилището на Динева на стойност над един милион лв. по данъчна оценка. В решение си съдът показва, че Национална агенция за приходите – София не е съумяла да обоснове размера на дължимия налог по никакъв метод. Проблемът обаче е и по-сериозен. Служебната инспекция на съда демонстрира, че Елена Динева и Васил Божков не са дарили седем жилището на Милена Динева, както се твърди, а четири.
В останалите два случая самата Елена Динева е била талантлива с жилища, а при последното подаяние нейната сестра Милена е дарила апартамент на напълно друг човек. Това води до извода, че данъчните са употребявали съчинени от тях данни, с цел да изчислят дължимите налози и да обосноват наложените запори върху имуществото на жител.
Отделно, цената на трите запорирани жилището на Елена Динева, е изчислена по данъчна оценка все още на тяхното придобиване. Към момента на запора цената им сигурно е била по-висока. Национална агенция за приходите няма право да желае налагането на свръхобезпечени ограничаващи ограничения върху длъжниците, припомня съдът.
"Обезпеченията следва да подхождат на размера на вземането на страната ", се споделя в решението на съда. В последна сметка НАП-София губи запорите и би трябвало да заплати 3010 лв. на Елена Динева.
Жената на Васил Божков изкара осем месеца в ареста преди да бъде освободена през октомври поради приключване на оптималния 8-месечен период за задържането ѝ. Тя бе упрекната за член на проведена незаконна група с водач самия Божков.
Запорите върху имуществото на Александър Тумпаров са поискани от НАП-София с сходно равнодушие. След започването на наказателните каузи против Васил Божков и множеството от сътрудниците му, Национална агенция за приходите - София внезапно се сеща, че Тумпаров не е платил налог върху облагаемия си приход за 2016 година.
Преди четири години Тумпаров е заявил облагаем приход в размер на 1,434 милиона лв.. Национална агенция за приходите – София пресмята, че хипотетичните му обществени отговорности са в размер на 179 хиляди лв..
Остава въпросът за какво НАП-София получава запор върху земя и здания на Тумпаров с оценка от 1,173 милиона лв.. Това е близо шест пъти повече от цената на хипотетичния изискуем налог. Очаквано съдът анулира запора заради свръхобезпечение.
Преди удара против Божков 62-годишният Александър Тумпаров имаше присъединяване в десетина компания, като главният му бизнес бе
хазартът. Занимаваше се още с парцели, заведения за хранене, земеделие. Издател бе на вестник "Еврофутбол ".
Тумпаров дружно с Васил Божков и Стефан Найденов са създатели на "Еврофутбол ". Според изявления в медиите Тумпаров е притежател на
казино "София " в столичния хотел "Интерконтинентал " против Народното събрание. Тумпаров и Божков бяха в съвета на шефовете на компания "Еврозалог ", която организираше залагания на надпревари с кучета и коне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР