Двама работници сноват между компютърни монитори и инсталация от неръждаема

...
Двама работници сноват между компютърни монитори и инсталация от неръждаема
Коментари Харесай

Четиридневната работна седмица като спасителен пояс за бизнеса на Острова

Двама служащи сноват сред компютърни монитори и апаратура от неръждаема стомана за произвеждане на крем за лице.

Учен в бяла престилка смесва формула, а негов сътрудник лепи етикети върху шишенцата.

Освен тихото трептене на машините, в помещението царува тишина.

Така наподобява работният развой в английския производител на артикули за грижа за кожата Five Squirrels, когато чиновниците се стремят да покачат продуктивността, с цел да могат да си вземат отмора в петък и да получат цялостна седмична заплата.

Собственикът Гари Конрой споделя, че 15-те му чиновници са постигнали задачите си, откакто през юни предходната година са минали към по-кратка седмица и са въвели четиричасови интервали всеки ден, в които пренебрегват имейли, не дават отговор на телефонни позвънявания и изключват известията за известия.

От опит до избавителен пояс 

Това, което може да наподобява като екстравагантен опит, е едно от редицата тествания на четиридневния работен ден, които притеглят интереса на икономисти и компании, искащи да намерят решение на казуса със забавянето на растежа на продуктивността във Англия и други западни стопански системи, написа Reuters.

От 70-те години на предишния век до навечерието на финансовата рецесия продуктивността, или икономическият артикул за един отработен час, нараства във Англия приблизително с малко над 2 % годишно, което способства за постоянното повишение на виталния стандарт.

Но сред 2010 година и 2019 година тя е едвам 0,75 % и съгласно прогнозите на Английската централна банка ще остане слаба през идващите няколко години, частично заради по-голямата администрация след Брекзит.

В този подтекст вкарването на същата продукция в четиридневна работна седмица съставлява еквивалент на десетилетие на повишаване на продуктивността преди забавянето.

" Всички се трудеха от понеделник до четвъртък, с цел да са сигурни, че в петък несъмнено ще се получи ", изяснява 21-годишната изпълнителна директорка на производството във Five Squirrels Лили Елис. " Беше доста елементарно да се поддържа тази сила, която в действителност не спадна. ", добавя тя.

Компанията, основана в Хоув на южното крайбрежие на Англия, беше една от 61 компании - множеството с 25 или по-малко чиновници, които участваха в най-голямото в света тестване на четиридневната работна седмица предходната година.

Доволни от резултата, 56 от тях са се придържали към тази политика.

Организациите, които стоят зад процеса, Кампанията за 4-дневна седмица и изследователската група Autonomy, обявиха пред Reuters, че ще проведат нов опит от 12 юни, откакто към този момент са получили стотици запитвания.

Част от огромния проблем на Англия с продуктивността се дължи на ниските вложения, които през 2021 година са били най-слабите в групата на седемте богати страни, съгласно данни на Световната банка.

Опитът на някои компании в първия опит демонстрира, че прекосяването към четиридневна работна седмица може да помогне.

Главният действен шеф на Stellar Asset Management Дарил Хайн съобщи, че компанията за финансови услуги е въвела нова технология за усъвършенстване и автоматизиране на процесите при прекосяването към четиридневна работна седмица.

Макар че в предишното това можеше да докара до опасения за загуба на работни места, Хайн е безапелационен, че " всеки може да види осезаемите изгоди ".

За повишението на продуктивността във Five Squirrels са помогнали и вложенията. Закупени са нови машини за произвеждане на по-малки партиди слънцезащитни артикули, артикули срещу бръчки и за стягане на кожата, както и нова машина за етикетиране.

Компанията основава и седмичен график, като групира дилемите, вместо да ги редува, което реализира скорост на етикетиране на шишенца от 120 на час, спрямо предходните 25.

Време за смяна

Ян-Еманюел Де Неве, професор по стопанска система в Оксфордския университет, счита, че 10% нарастване на продуктивността може да се окаже по-реалистична цел за множеството компании, в сравнение с 20%, което би се получило при прекосяване към четиридневен работен ден и опазване на производството.

Но все пак, съгласно професора е морално да се опита да се вкара по-кратка седмица, откакто огромна част от служащите оповестяват за влошено психологично здраве поради заетост.

" Изминаха съвсем 100 години, откогато преминахме към петдневна работна седмица... тъй че е извънредно време да стартираме да мислим по-убедително за идващите стъпки ", споделя той, като се базира на американския авто производител Хенри Форд и неговото въвеждане на петдневна работна седмица през 1926 година

Макар че първоначално огромните компании бяха скептично настроени към концепцията, тестванията и пандемията от COVID-19, когато милиони хора ненадейно минаха към работа от у дома, ги принудиха да бъдат по-отворени към другите работни практики.

" Съществува преднамереност към статуквото. Работодателите са доста сдържани да опитат нещо ново ", споделя Джонатан Бойс, старши икономист в английския Chartered Institute of Personnel and Development, като прибавя, че някои чиновници може да са склонни на по-дълги часове работа и повече пари.

Други страни тестват разнообразни разновидности, добавя Reuters.

Испания ще похарчи 10 млн. евро за субсидиране на дребни производители, с цел да могат да понижат работното време с най-малко 10%, като в същото време запазят заплащането си в границите на иден двугодишен опит.

Сред огромните компании, които преглеждат разнообразни разновидности, е Unilever, международният колос за потребителски артикули, който създава кубчета за бульон Knorr и сапун Dove и в който работят 127 000 души.

В продължение на 18 месеца той вкара пилотно четиридневна работна седмица за 80 чиновници в Нова Зеландия, а по-късно я разшири за 500 служащи в Австралия, като се надява да притегли нови гении.

Ник Бангс, началник на Unilever в Австралия и Нова Зеландия, съобщи, че точното установяване на целите и премахването на ненужните срещи са помогнали за увеличение на продажбите в Нова Зеландия, а чиновниците са по-малко уплашени и по-енергични. Отсъствията от работа са намалели с 34%.

Предимство при наемане

Англия страда от изострен дефицит на служащи, а по-големите компании нормално имат преимущество при наемането на чиновници, само че съгласно някои специалисти прекосяването към четиридневна работна седмица може да промени обстановката.

Ник Саут, старши сътрудник в Boston Consulting Group, съобщи, че по-малките компании може да се ориентират по-лесно към новата динамичност и това да им даде преимущество при наемането на гении.

За разлика от всички други огромни стопански системи, при започване на 2023 година работната мощ във Англия към момента е по-малка, в сравнение с преди пандемията, а свободните работни места са с една трета повече, което отразява увеличението на броя на хората, които се пенсионират по-рано и боледуват по-дълго време, както и на повече студенти в постоянна форма на образование.

Хайн от Stellar Asset Management съобщи, че четиридневната оферта е била от голямо значение, когато е желала да усили броя на чиновниците си на 30. От Five Squirrels също са съгласни, че това е помогнало да се привлекат учени от одобрени интернационалните компании.

Британската организация за набиране на личен състав Reed.co.uk заяви, че от началото на годината се е нараснал броят на обявите за работа, предлагащи четиридневна работна седмица.

Не е за всички

И въпреки всичко, тя не е подобаваща за всички, отбелязва Reuters.

Allcap, снабдител на промишлени съставни елементи с 36 чиновници в Западна Англия, опита да вкара четиридневна работна седмица, откакто по време на пандемията чиновниците му работят на цялостни обороти, с цел да доставят защитно съоръжение и елементи за вентилатори.

Но компанията се бори да отговори на клиентите когато и да е и да разреши на чиновниците да употребяват годишен отпуск и болнични, което значи, че служащите в склада не могат да се оправят.

" Създаваше се толкоз огромно напрежение, колкото когато даваме отпуск ", признава ръководещият шеф на компанията Марк Родерик.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР