Двама предполагаеми руски шпиони бяха задържани от полицията в кантона

...
Двама предполагаеми руски шпиони бяха задържани от полицията в кантона
Коментари Харесай

Шпионски игри в Давос: Спипаха водопроводчици, подслушвали за Москва

Двама хипотетични съветски шпиони бяха арестувани от полицията в кантона Граубюнден през август 2019 година с съмнението, че са подготвяли шпионаж по време на Световния стопански конгрес в Давос, написа швейцарското издание Tages-Anzeiger, представено от "Монитор ".



Преди година и половина точно Tages-Anzeiger и NRC Handelsblad оповестиха, че управляващи от Холандия, Англия и Швейцария са се обединили в интервенция, вследствие на която Холандия изгони двама обвинени съветски шпиони през март.

Тогава стана ясно, че обвинените сътрудници са се насочили към лабораторията Spiez покрай Берн, която проучва химическите и биологичните оръжия, в това число нервния сътрудник Новичок.

Сега бе обявено, че швейцарските управляващи са предотвратили евентуален опит за шпионска интервенция от руснаци, представяли се за водопроводчици в Давос, където сега стартира тазгодишното издание на Световния стопански конгрес.

През август предходната година двама руснаци са били тествани от швейцарската полиция в зимния курорт, където тази седмица се е събрал световният политически и бизнес хайлайф. Те са показали дипломатически паспорти и са напуснали страната, написа швейцарското издание.

Полицията в източния швейцарски кантон Граубюнден съобщи, че двама мъже с съветски дипломатически паспорти са станали обект на рутинна инспекция в Давос през август 2019 година, само че не е открита връзка сред визитата им и Световния стопански конгрес.

"Не можахме да установим никаква причина да ги задържим. Беше им позволено да си тръгнат ", сподели полицейска говорителка. Тя добави, че полицията не е идентифицирала мъжете като водопроводчици.

Говорител на съветското посолство в Берн отхвърли информацията на вестника, заявявайки, че двама съветски дипломати, упълномощени отвън Швейцария, са били тествани и им е било позволено да продължат по пътя си.

"Дипломатически паспорти се издават на високопоставени чиновници, а не на общи служащи. Мисля, че това евентуално е тъпа смешка ", сподели представителят.

„ Швейцарските служби за сигурност попречиха на съветска шпионска интервенция в Давос, евентуално ориентирана към мен “, написа създателя на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър в Туитър.

В изявление за Ройтерс, Браудър споделя, че след освобождението им двамата са напуснали Швейцария. Той твърди, че е получил информацията за това от швейцарските служби за сигурност, само че какъв е бил проектът на шпионската интервенция, не е конкретизирано.

В Русия против Браудър са формирани редица наказателни каузи. Той е упрекнат за убийството на съветския бизнесмен-емигрант Александър Перепиличний.

По две от делата е наказан задочно на по 9 години затвор.

Руските управляващи най-малко 6 пъти го обявяваха за интернационално търсене. Всеки път централата на Интерпол обаче отменяше настояванията с претекста, че Москва няма право да употребява организацията за гонене на личните си цели.

Преследванията против предприемача Браудър в Русия започнаха, откакто той уточни отговорните за гибелта на Сергей Магнитски, правист на фонда Hermitage Capital.

Уилям Браудър е основният лобист за приемането в Съединени американски щати и в други страни на законите на Магнитски за глобите против нарушителите на правата на индивида.

Браудър е английски финансист и политически деятел, роден в Съединени американски щати. Той е основен изпълнителен шеф и съосновател на Hermitage Capital Management, капиталов консултант на Ермитажния фонд, който по едно време беше най-големият задграничен вложител в Русия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР