Двама от членовете на Общинския съвет в Тутракан са с

...
Двама от членовете на Общинския съвет в Тутракан са с
Коментари Харесай

КПКОНПИ подпука имотни афери на двама общинари, глоби ги с по 10 бона и две заплати

Двама от членовете на Общинския съвет в Тутракан са с наложени наказания с  решение от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Това са общинските съветници от локалната коалиция “Алтернатива на жителите ” Владимир Колев и Милен Маринов, които са с открит спор на ползи.

 В алено е оцветено към този момент гласуваните за продажба терени от околност Сакара, а в зелено това, което е декларирано за придобиване от тримата съветници от Тутракан, упрекнати в спор на ползи.

Двамата са глобени с по 10 хиляди лева и две заплати като съветници, по тази причина че са дали своят вот две решения на съвещание на общинския съвет в Тутракан през 2021 година, с които са се облагодетелствали. Санкцията е наложена през месец април тази година, само че закупи гласност едвам в този момент, откакто беше обжалвана от тях пред Административния съд в Силистра.

С въпросните решения, за които са дали своят вот, те са одобрили продажбата на два общински имота, които по-късно са станали благосъстоятелност на сдружението, което те управляват и от което получават хонорари, написа „ За истината “.

Владимир Колев е изпълнителен шеф на “Ем Ел Пи Ес ” АД. Дружеството е част от бизнескръга на “Индустриален парк – Тутракан ”, благосъстоятелност на вложителя и почетен жител на Тутракан Стив Хараламбиев. Владимир Колев е негов племенник.

Дейността на сдружението е металообработване и произвеждане на пластмасови и железни възли и елементи за автоматизирани паркинг системи и системи за надзор на достъпа. Има и ползи в региона на строителството.

Другият глобен общински консултант Милен Маринов заема управителна служба в същото сдружение и е на непосредствено послушание на Колев.

От 2011 до 2019 година Милен Маринов е бил и заместител кмет “Стопански действия ” в Община Тутракан, след това става общински консултант и началник на индустриалните действия на “Ем Ел Пи Ес ” АД в “Индустриален парк ” Тутракан в някогашната база на цех “Терма ”. Двамата са били и в листа на Вътрешна македонска революционна организация за депутати през 2021г.

Как се стига до недекларирания спор на ползи

През ноември 2021 година, Колев в качеството си на изпълнителен шеф е подал две заявки до Община Тутракан за придобиване на два имота в местността “Сакара ”. Става дума за два прилежащи парцела край Тутракан, които се водят земеделска “изоставена орна ” земя, категория 5 и 6  – единият е с размер 175 дка, а другия с размер 68 дка.

Първият е бил с първична тръжна цена от 195 хиляди лева, а вторият 75 941 лева Инвестиционните планове са за градеж на фотоволтаици, тъй като тази категория земи са подобаващи за тази активност.

На съвещанието, на което се гласоподава продажбата, и двамата съветници гласоподават “За ”, а след това, на извършените от Община Тутракан два обществени търга сдружението е придобило и двата терена. И двата търга са извършени в един ден от общината, и на двата се е явил Владимир Колев като представител на сдружението, като е победил с дребна надценка над авансово оповестената цена.

В случая Комисията открива след подаден сигнал от физическо лице до нея, че Владимир Колев е обвързвано лице с сдружението, в което работи. Упражнените от Колев пълномощия по време на съвещанието на общинския съвет посредством извършен глас са в интерес на “Ем Ел Пи Ес ” АД.

Това е имало своето удобно отражение както върху самото сдружение, което вследствие на добитите недвижими парцели усилва имушеството си, по този начин и за него самия, защото по контракта за ръководство на Колев с сдружението, на изпълнителния шеф може да се доначислява веднъж на тримесечие в допълнение заплащане до 1% от цената на постигнатия растеж на приходите, по отношение на предходното тримесечие на съответната година. И тъкмо по този начин се е случило – след продажбата на парцелите на Колев му е била увеличавана заплатата, открива комисията.

Другият глобен – Милен Маринов, също е упражнил пълномощия по работа като общински консултант с гласуването за двете решения в условия на съгласуваност и частен интерес, като е бил стопански подвластен от работодателя си.

Частният интерес за обвързваното с Маринов лице(дружеството) се показва в обезпечаване на опция Общински съвет Тутракан да даде единодушие за продажбата на недвижимите парцели, за които работодателят му Колев като изпълнителен шеф на “Ем Ел Пи Ес ” АД е подал заявки за закупуването им. Но с изключение на глобените решения от гласуването, стопански подвластния Милен Маринов е дал своя вот за утвърждение и на други продажби в интерес на работодателя.

Реклама

Още парцели

Освен за двата парцела, за които е открит по неоспорим метод спор на ползи от КПКОНПИ, Владимир Колев е внесъл и други заявки с интерес за закупуване на общински терени, демонстрира решението на комисията.

Техният брой е общо 9 и те са изредени в претекстовете на решението с датите и номерата си, както и с подхванатите дейности по отношение на тях от страна на общинска администрация Тутракан. Някои се отнасят до парцели в околните села Пожарево и Белица, само че също по този начин в отговор на заявки на Колев са готови за продажба още два парцела от същата околност “Сакара ”.

Такъв е парцел от 23 декара “изоставена орна земя ” в съседство на двата към този момент продадени парцела. Цената му е избрана на 35 380.50 лева Общинската комисия за разглеждане на заявки от жители и компании, касаещи предписание с общинска благосъстоятелност, е разгледала заявката през месец май 2022 година

Тя е дала мнение парцелът да не се продава поради идно изследване по отношение на създаване на помпена електроцентрала. Въпреки това, на постоянното съвещание от 24-ти ноември 2022г., кметът е внесъл предложение в общинския съвет и е гласувана продажба на търг.

В случая протоколът от съвещанието демонстрира, че при гласуването Владимир Колев е оповестил спор на ползи и се е отвел, само че Милен Маринов е дал своя вот “За ”. Съдържанието на импортираната от кмета докладна демонстрира, че не е посочено събитието, че предлагането за продажба става по подадено заявление и проявен интерес от страна съответно лице, нито е приложено копие от заявката към докладната, с цел да се срещнат съветниците преди гласуването.

Имало е и запитване от страна на общински консултант по отношение на това кой е заявителя, на което не е било отговорено, демонстрира стенограмата от съвещанието. И всички докладни, които се отнасят за продажбата на земите в околност “Сакара ” са били импортирани без изтъкване, че има заявител.

Това основава усещане за незадоволителна осведоменост и неяснота преди взимане на решенията от общинските съветници и че се икономисват значими условия, които могат да бъдат разисквани.

Така гласуваните за продажба от страна на Общински съвет Тутракан парцели в околност “Сакара ” стават общо три.

Но с изключение на тези три парцела, квалифициран за продажба и импортиран за разглеждане в Община Тутракан, в отговор на заявление от Владимир Колев е и различен прилежащ терен.

Заявлението е подадено до общината на 11 октомври 2022г. Имотът се намира също в местността “Сакара ” и е в съседство с продадения парцел от 175 дка, за който е наложената глоба на Колев. Но размерът му е два пъти по-голям – 315 дка.

Имотът обаче по метода си на предопределение се води “пасища ” и е общинска обществена благосъстоятелност. Затова назначената от кмета общинска комисия, разгледала подаденото заявление за закупуване същия месец, е дала позитивно мнение да бъде продаден, само че откакто му се смени предназначението. Също по този начин от обществена общинска той би трябвало да стане частна общинска благосъстоятелност, което става с решение на общинския съвет.

Общинските съветници от Тутракан към момента не са осведомени с това искане, само че е доста евентуално да го гласоподават скоро.  Заедно с добитите към този момент парцели, общият размер на площта, която е декларирана за придобиване в местността “Сакара ”, е 600 декара.

Освен връзките на глобените съветници с сдружението, в интерес на което се получават парцели, друго лице, което е обвързвано с “Ем Ел Пи Ес ”АД, се оказва и дъщерята на кмета на Тутракан Димитър Стефанов. Радостина Стефанова е била съучастник като физическо лице в основаното през 2017 сдружение “Ес Ди Ер триейд ” ООД дружно с юридическото лице “Ем Ел Пи Ес ” АД, а шеф на това ново сдружение е бил Владимир Колев.

Предметът на активност на сдружението е развойна активност, планиране, дизайн, търговия на едро и дребно. Тя обаче остава съучастник до ноември 2021 година, когато се сменя правната форма на сдружението – от ООД то се трансформира в ЕООД с едноличен притежател на капитала „ Ем Ел Пи Ес ” АД, а нейният дял е изкупен. В този интервал стартира и дейното подаване на заявки за придобиване на терените от компанията.

Прави усещане общо взето бързото напредване на процедурите от администрацията, което за този вид процедури може да отнеме години. Това основава усещане, че се организира тактика за поетапно и бързо придобиване на терените на цялата околност „ Сакара ” от един вложител, който несъмнено обезпечава работни места в Тутракан, само че също по този начин и за съгласуваност и зависимости, отразени в открития спор на ползи.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР