Двама обвиняеми, държали близо половин кг хероин, ще търпят мярка

...
Двама обвиняеми, държали близо половин кг хероин, ще търпят мярка
Коментари Харесай

Задържат под стража баща и син заради хероин във Варна

Двама обвинени, държали близо половин кг хероин, ще търпят мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Апелативен съд – Варна подложи на въззивна инспекция избрания на Варненския областен съд, с които на бащата и сина е бил натрапен арест, оповестяват от там.

59-годишният Божидар А. и 36-годишният Демир Г. са привлечени като обвинени за това, че в съучастничество в жилището си във Варна са държали за разпространяване 499,23 гр. хероин и 0.91 гр. амфетамин. По-младият мъж ще дава отговор и за владеене на боеприпраси без позволение - 30 патрона.

Бащата е осъждан 4 пъти, в това число за присъединяване в проведена незаконна група за нарко разпространяване. По делото има данни, че синът продава опиати от вкъщи им. Той също е с обременено правосъдно минало.

Защитата на бащата твърди, че той не е знаел за съществуването на опиати в дома им. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче точно за него има данни от очевидци, че е разпространявал опиати в огромни количества.

По отношение на Божидар А. Апелативният съд съобрази, че доказателствата цялост съдържа еднопосочни данни за конфискуваните опиати. Разумното съмнение за съпричастността на този обвинен почива на експертни информации на веществата и на събрани писмени доказателства. Съдебният състав е склонен с извода на първата инстанция, че при мярка, друга от задържане под стража, е действителна заплахата той да извърши закононарушение. Този риск се извежда и от правосъдното минало на бащата – осъждан е за тежки умишлени закононарушения, като последното наказване е изтърпял преди близо година и половина. Освен това свидетелски показания разкриват негова разпространителска активност отвън инкриминирания интервал. Високата социална заплаха на това действие сочи, че задачите на закона могат да се обезпечат само посредством задържане под стража, безапелационен е съставът на Апелативен съд – Варна.

Адвокатите на сина пък упорстват, че той е намерил неразрешените вещества, подхвърлени в дома му. Искал да ги съобщи, за което потърсил контакт с кварталния служител на реда. Демир живее и работи в Германия и не е продавал опиати. От държавното обвиняване отвърнаха, че упойващите субстанции са открити дружно с патроните, благосъстоятелност на този обвинен.

За Демир Г. Апелативният съд одобри за аргументиран извода за съпричастността му към двете повдигнати обвинявания. Не е подкрепена с доказателства защитната версия, че синът е намерил хероина и е имал воля да го съобщи. Опасността обвиненият да извърши закононарушение се обосновава с гласните доказателства, конфискуваните количества опиат и високата активност на инкриминираната незаконна предприемчивост.

Определенията, с които Варненският апелативен съд, удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвинените Демир Г. и Божидар А., не подлежат на обжалване.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР