Консервативните професори по право твърдят, че Тръмп е дисквалифициран да заема поста

...
Двама консервативни професори по право твърдят, че Доналд Тръмп няма
Коментари Харесай

Двама консервативни професори по право твърдят, че Доналд Тръмп няма право да заема поста президент отново поради раздел от конституцията, който забранява на всеки, който е участвал в бунтове, да заема длъжност .

Уилям Бауд от Чикагския университет и Майкъл Стоукс Полсен от Университета Сейнт Томас обясняват своето заключение в статия, която ще бъде публикувана в Юридическия преглед на Университета на Пенсилвания. Учените по конституция, и двамата активни в консервативното федералистко общество, са изучавали въпроса повече от година, според The ​​New York Times.

„Когато започнахме, никой от нас не беше сигурен какъв е отговорът ”, каза Бауд пред Times, добавяйки, че са се ангажирали с изследването, за да разрешат „важен конституционен въпрос.”

Отговорът, според Бауд: „Доналд Тръмп не може да бъде президент – не може да се кандидатира за президент, не може стане президент, не може да заема длъжност - освен ако две трети от Конгреса не решат да го амнистират за поведението му на 6 януари. на лице, което е положило клетва да подкрепя Конституцията на САЩ и след това „се е включило във въстание или бунт срещу същото, или е оказало помощ или утеха на враговете им“, е забранено да заема каквато и да е държавна служба.

Забраната може да бъде вдигната само с две трети от гласовете на всяка камара на Конгреса, съгласно разпоредбата.

14-та поправка е приета през 1868 г., в началото на Гражданската война, и е най-забележителна за удължаване граждански и законни права на бивши поробени хора.

Боуд и Полсен отбелязаха, че раздел три от изменението е предназначен за справяне с конкретен проблем, възникнал след Гражданската война. Южните щати изпратиха мъже, които бяха нарушили клетвата си към Конституцията, като подкрепиха отцепването, да служат в Конгреса след поражението им.

„Бързо напред век и половина“, пишат учените. „Събитията около усилията за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г. предизвикаха подновен научен, съдебен и политически интерес към Раздел трети от Четиринадесетата поправка.“

Въпреки че са изправени пред десетки обвинения от три обвинителни акта за престъпления , Тръмп остава фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г.

Той беше обвинен по-рано този месец за опита си за преврат след изборите през 2020 г., който завърши с бунт в Капитолия на САЩ на 6 януари, 2021 г., извършено от поддръжници, които се стремят да спрат сертифицирането на избирателните гласове.

„Това несъмнено беше сериозно посегателство срещу американския конституционен ред. От Гражданската война насам не е имало толкова сериозна заплаха за основите на американската конституционна република,” пишат Бауд и Полсен. може да се прилага и налага. Те стигнаха до заключението, че раздел три е „законно самоизпълняващ се“ и неговата „дисквалификация, когато е задействана, просто е такава“. почитан, спазван, налаган, изпълняван – от всеки, чиято работа е да разбере дали някой е законно квалифициран да заеме длъжност. Камарата на представителите, щатските и федералните съдии.

„Изводът е, че Доналд Тръмп е „участвал“ в „въстание или бунт“ и е давал „помощ или утеха“ на други, участващи в подобно поведение, в рамките на първоначалния смисъл от тези термини, както са използвани в раздел 3 от 14-та поправка“, заключиха те.

Статията осигурява основа за съдебни дела, обсъждащи „жизненоважния конституционен въпрос“, който може да завърши пред Върховния съд, каза Полсън на Times.

Свързани...

Мнение: Планът на Тръмп да стане пълен фашист, ако спечели през 2024 г.

Съдия Чуткан да изслуша аргументи в защитна заповед Битка в делото за конспирация на изборите на Тръмп през 2020 г.

Специален прокурор иска процесът за намеса в изборите на Тръмп да започне на 2 януари

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР