Двама китайски експерти призоваха Тайпе и Пекин да започнат да

...
Двама китайски експерти призоваха Тайпе и Пекин да започнат да
Коментари Харесай

Новата година се очаква да донесе нова доза несигурност в отношенията между Тайван и Китай

Двама китайски специалисти приканиха Тайпе и Пекин да стартират да търсят благоприятни условия за съдействие и разговор, които да спомогнат за облекчение на дългогодишното напрежение от двете страни на пролива.

Техният апел пристигна откакто тайванският президент в новогодишното си послание повтори, че и двете страни споделят отговорността, когато става дума за поддържане на мира и стабилността в района, и прикани Китай да се въздържа от военна насила и да търси мирни средства за разрешаване на споровете.

В отговор от Китайската работа по въпросите на Тайван упрекнаха Демократичната прогресивна партия (ДПП) в гонене на самостоятелност за Тайван и в генериране на неприязън и ненавист чрез изричане на неистини за добиване на политически изгоди.

Помолен за коментар, Чао Чун-шан, почетен професор в университета Тамканг, съобщи, че Тайпе и Пекин ги чакат огромни политически промени през 2022 година, което на собствен ред ще докара до спомагателна неустановеност в връзките сред тях.

През новата година в Тайван ще се проведат локални избори, известни като „ избори девет в едно “. В същото време в Китай Китайската комунистическа партия ще организира своя 20-ти народен партиен конгрес.

Чао акцентира, че без значение от засилващата се политическа неустановеност, двете страни би трябвало да се концентрират върху понижаване на напрежението, съсредоточавайки се върху неполитически въпроси, като да вземем за пример битката с Covid-19 и съдействието в икономическата и комерсиална сфера.

Споделяйки сходно виждане с Чао, Чанг Ву-уе, също професор в университета Тамканг, акцентира, че 2022 година ще се навършват 30 години от провеждането на срещата в Хонконг сред основаната в Китай Асоциация за връзките през Тайванския пролив и основаната в Тайван Фондация за продан през ноември 1992 година Именно тази среща роди по този начин нареченият „ консенсус от 1992 година “, безмълвно съгласие, реализирано от тогавашното тайванско държавно управление и китайското такова, съгласно което и двете страни признават, че има единствено „ един Китай “ и всяка от тях е свободна да пояснява какво значи „ Китай “.

Чанг сподели, че тази година се отбелязва и 50-тата годишнина от подписването на Шанхайското официално съобщение сред Пекин и Вашингтон, което проправи пътя за определяне на дипломатически връзки, както и 50-тата годишнина от нормализирането на дипломатическите връзки сред Китай и Япония.

Всички тези избори и значими годишнини неизбежно ще засилят несигурността в връзките през пролива, настояват специалистите.

Пекин зае твърда позиция за връзките през пролива и прекъсна разговора с Тайван през 2016 година, когато президентът Цай Ин-уен встъпи в служба.

В основата на това стои нейният отвод да признае „ консенсуса от 1992 година “, за който ДПП твърди, че е „ просто заблуда “ защото Пекин не признава концепцията, че всяка страна е свободна да пояснява какво значи „ един Китай “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР