Двама журналисти на Reuters получиха по седем години затвор за

...
Двама журналисти на Reuters получиха по седем години затвор за
Коментари Харесай

Мианмар потвърди присъда от години затвор за журналисти, показвали зверства на армията

Двама публицисти на Reuters получиха по седем години затвор за нарушение на Закона за държавна загадка на Мианмар в репортажи за клането на мюсюлманите в Рохинга. Тяхната тъжба за опрощение беше отхвърлена, съобщи БГНЕС.
" Решението, което в началото беше постановено, не е неправилно съгласно закона. Съдът взема решение да отхвърли жалбата ", сподели Аун Найн, арбитър на Висшия районен съд в Янгун.
Журналистите Уа Лон, на 32 година, и Киау Сой У, на 28, бяха задържани в Янгун през декември 2017 година, а по-късно упрекнати за нарушаване на Закона за държавна загадка, което съгласно Reuters е измислено обвиняване за отказване на репортажите им. Прокурорите настояват, че двамата са разгласили информация за интервенциите по сигурността в щата Рахин, откъдето стотици хиляди мюсюлмани от Рохинга избягаха по време на почистване, водено от армията, което Организация на обединените нации назова " етническо пречистване ".
Сега юристите на публицистите могат да апелират пред Върховния съд в Мианмар - развой, който може да отнеме към шест месеца.
Двамата публицисти бяха държани в фамозния затвор Инсеин в Янгон през последните 13 месеца. Подсъдимите не участваха на решението, само че упорстваха, че са жертви на полицейска интервенция, акцентирайки свидетелски показания на чиновник, твърдящ, че началникът му е заповядал да бъдат хванати. По време на ареста те проверяваха клането на 10 души.
При стартирането си процеът беше необятно общопризнат като подправен и се разглеждаше като наказване за журналистическото следствие, което провокира гнева на целия свят, в това число на вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс. Вън от страната двамата мъже бяха приветствани като герои в битката за независимост на медиите и наречени персони на 2018 година от списание " Тайм ", дружно с други преследвани и убити публицисти. Но това им завоюва малко състрадание в Мианмар.
Насилствените дейности на армията през 2017 година принудиха повече от 720 000 души да пресекат границата с Бангладеш, като бежанците пристигаха с разкази за убийства, насилства и палежи. Следователите на Организация на обединените нации приканиха висшите генерали, взели участие в дейностите да бъдат разследвани за геноцид и упрекнаха гражданския водач Аун Сан Су Чи за това, че не е съумял да спре репресиите. В отговор на присъдата посланикът на Европейския съюз в Мианмар Кристиан Шмид се обърна към президента на Мианмар с апел да " поправя " несправедливостта с допустимо опрощение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР