Двама филантропи – Питър Болдуин и Лизбет Раузинг, чрез фондацията

...
Двама филантропи – Питър Болдуин и Лизбет Раузинг, чрез фондацията
Коментари Харесай

Двама филантропи дариха $26 млн. за възстановяване на ландшафта на Европа

Двама филантропи – Питър Болдуин и Лизбет Раузинг, посредством фондацията си Arcadia, подариха 26 млн. $ на Програмата за застрашени ландшафти (ELP), ръководена от Cambridge Conservation Initiative. С този портфейл ще се извърши огромно възобновяване на някои от най-важните и най-красиви територии на Континента – от финланската тайга през Родопите до степите на Грузия.

Общата повърхност на тази територия е 28 062 кв.км – колкото тази на Лондон умножена по 18.

Двойката е позната на българската аудитория – милиардерите застанаха зад плана „ Преоткриване на културното завещание на мюсюлманите в България (1920-1950 г.) ” на Института по етнология и фолклористика и Етнографски музей на Българска академия на науките със съдействието на Главно мюфтийство, който завърши в края на октомври.

От Желязната завеса към Зелен пояс

Някога затворената граница сред България и прилежащите Гърция и Турция, от Родопите – на запад, до Черно море - на изток, е една от горещите точки на биоразнообразието в Европа, дом на 81 типа от Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата и естествените запаси (IUCN).

Районът приютява националната гнездяща популация на източен царски орел, на лешояди, вълци и чакали. Територията е деградирала от преустройството на горите, разораването и изменението на климата, причинявайки нарастващ брой и нараснала активност на пожарите. Проектът ще размени иглолистните насаждения с естествени речни и широколистни гори и ще възвърне водоизточници и пасища, с цел да сътвори процъфтяваща екологична мрежа, която подкрепя възобновяване на типовете.



Източник: Getty Images

Биосферният резерват Мура-Драва-Дунав

Трансграничният биосферен резерват Мура-Драва-Дунав е най-голямата динамична речна предпазена зона в Европа, която се простира в пет страни – Австрия, Словения, Хърватия, Унгария и Сърбия, и покрива  930 000 ха територия и 700 kм от реките.

Тази обширна речна система е дом на редки и разнородни типове, като ендемичния дунавски гребенест тритон, белоопашат орел и над 250 000 водолюбиви птици, и играе жизненоважна роля за адаптирането към изменението на климата. През годините ландшафтът, затрупан от заливни гори, е деградирал от развиването на хидроенергия, интензивното селско стопанство и изкопаване на седименти.



Източник: Pixabay

Иберийските планини

Проектът ще обхване 850 000 ха в южната част на Иберийската верига – една от огромните планински вериги в страната с над 1100 м надморска височина, която дефинира водосборите на доста огромни реки на полуострова. Тази територия е хазаин на огромно многообразие от местообитания, доминирани от борови, дъбови и хвойнови гори, с наличието на степни пасища и селскостопански площи, както и крайречни екосистеми в каньоните и крайбрежията на река Тежу и други притоци.

Районът има богато биоразнообразие, защото е кръстопът на местообитания от средиземноморския, евро-сибирския и евро-туркестанския район. През 50-те години на предишния век хиляди негови поданици емигрират в околните градове. Намаляването на отглеждането на животни и пашата усилиха риска от пожари и незаконен лов. Икономическата застоялост насърчи развиването на фракинга и други нездравословни действия.  

Обезлюдяване на селските региони и изоставянето на земи дават благоприятни условия за възобновяване на природата и вдъхване на живот на локалната стопанска система.



Източник: Getty Images

Cumbrian Landscape Partnership

Къмбрия (окръг в северозападна Англия) е мястото на някои от най-изумителните пейзажи в Обединеното кралство. Освен вълшебни гледки те са и местообитание на редки типове птици, като алена хвърчила, отегчителен бодил и европейска водна полевка. Векове стопанисване на земята обаче са довели до утежняване на ландшафта. Проектът ще се стреми да построи консенсусно възобновяване на екосистемите върху 33 000 ха земя, което от своя страна ще помогне за поддържането на устойчива локална стопанска система. Той ще се ръководи от Кралското сдружение за отбрана на птиците (RSPB). Организацията ще разполага с 5 млн. $ за пет години, с които ще разшири естествените коридори и ще образова фермерите на щадящото дивата природа земеделие отвън горещите точки на резервата Haweswater и имението Lowther.

Средства ще бъдат разполагаем на локалните фермери в хълмовете за основаване на нови влажни зони и живи плетове, само че планът също по този начин ще ги поддържа да изследват нови, щадящи природата бизнес модели, помагайки им да получат достъп освен до фондовете на новата скица на държавното управление за ръководство на околната среда (Elms), само че също нови заплащания от частния бранш за хващане на въглерода и поощряване на биологичното многообразие.

 „ Не желаеме да принуждаваме фермерите към нищо, само че следва огромна смяна и всички ние би трябвало да помислим по какъв начин ще се приспособяваме към нея. Брекзит, напускането на общата селскостопанска политика и цялата неустановеност към новите държавни схеми за финансиране на земеделските стопанства кара хората да се замислят по какъв начин може да оцелее отглеждането на животни. Има схващане, че сме в стадий на смяна и би трябвало да мислим по друг метод, освен фермерите, само че и природозащитниците и притежателите на земя “, показва пред The Guardian Бил Кенмир, началник на плана Cumbria ELP.



Източник: Pexels

Solent Seascape

Solent  е другият английски план, който ще получи поддръжка от 5 млн. $. Това е един от най-използваните водни пътища в Обединеното кралство - комплицирана мрежа от пристанища, острови, устия и обширни пясъчни крайбрежия. Тези застрашени местообитания са леговище на редица екологично значими и застрашени типове, в това число акулата вършачка и европейската змиорка, както и място за зимуване на над 125 000 патици, гъски и блатни птици.

Проектът ще свърже още веднъж Solent във работещ морски пейзаж посредством възстановяване на положението, обсега и свързаността на основни морски и крайбрежни местообитания, употребявайки начинания за отбрана и възобновяване. Това от своя страна ще сътвори местообитание за фауна, като гнездящи морски птици и риби и ще разреши на региона да способства в допълнение за улавянето на въглерод.



Източник: Getty Images

Koitajoki Watershed: Земя на епична лирика

Вододелът Koitajoki в югоизточна Финландия е мрежа от торфища, езера, реки и бореални гори с обща повърхност от хиляда хектара. Тук живеят редица застрашени типове, като бяла риба, царски орел и единствената в света сьомга, която няма изход на море. Водноелектрическите централи блокират миграционните пътища на атлантическата сьомга, обвързвана с езерата, и рибите оцеляват единствено с помощта на еколозите, които ги реалокират, с цел да продължат цикъла на размножаване.

Вододелът заема голяма територия покрай границата с Русия. Той е част от антична бореална гора, която неотдавна стана известна от серията Frozen Planet 2 на сър Дейвид Атънбъроу.

Това място има централна роля в културната история на Финландия и Карелия. Това е родината на националния финландски епос „ Кевала ”, който се предава от уста на уста през вековете. Тази извънредно значима зона е застрашена от човешки действия като създаване на язовири, рандеман и пресушаване на торфища. Мащабни действия по възобновяване на водосбора ще подобрят водните и горски коридори, за което са планувани 1,5 млн. $.



Източник: Getty Images

Кахетинските степи в Грузия

Грузинската степ сред реките Йори и Алазани, в миналото дом на неуловимия кавказки леопард, е приютила разнообразна фауна - чакали, вълци и лешояди.

Степта е била употребена от хилядолетия като зимни пасища от полуномадски скотовъдци с десетки хиляди овце. Днес комбинацията от изменението на климата и нараствания брой пасящи животни предизвикват деградацията на това нежно местообитание. Проектът възвърне пасища и ще продължи да работи с скотовъдната общественост за наново свързване на коридорите на дивата природа от Кахети до Вашловани.



Източник: Getty Images
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР