Двама души бяха убити при във вторник в на границата

...
Двама души бяха убити при във вторник в на границата
Коментари Харесай

Член 4 и 5 от Договора на НАТО: Кога се активират и какво означават?


Двама души бяха убити при във вторник в на границата с Украйна. пристигна на фона на тежки съветски удари по украинската територия и провокира остри реакции на международните водачи.

В сряда генералният секретар на НАТО осочи, като причина за гърмежа украинска противовъздушна отбранителна ракета, която е неправилно изстреляна към Полша в отговор на офанзивите на Русия. Той сподели, че Украйна не е отговорна, и че Русия носи крайната отговорност.

По-късно това беше потвърденo и от Полша. Президентът Анджей Дуда успокои, че случилото се е изолиран случай и няма аргументи да се счита, че то може да се повтори.
Снимка: Getty Images

Преди това да стане ясно обаче, първичните реакции на някои страни бяха за активиране на член 5 от Северноатлантическия контракт. Полша пък разгласи, че обмисля дали да задейства член 4 от Споразумението. Впоследствие това не се случи.

Какво значат обаче член 4 и 5 от Договора на НАТО?

Член 4 гласи, че страните по Договора „ ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е членка на НАТО “.
Снимка: EPA

Той открива съвещания сред членовете „ за продан на отзиви и информация и разискване на въпроси преди реализиране на съглашение и предприемане на дейности “, съгласно.

Член 4 е задействан 7 пъти от основаването на НАТО през 1949 година Съвсем неотдавна Латвия, Литва, Полша, България, Чехия, Естония, Румъния и Словакия го използваха за осъществяване на срещи след нахлуването на Русия в Украйна.
Снимка: EPA

Турция, да вземем за пример, се базира на член 4 няколко пъти. Първият път - през 2003 година вследствие на въоръжения спор в прилежащ Ирак. Два пъти през 2012 година - първият, откакто един от нейните изтребители беше свален от сирийските сили за Противовъздушна отбрана, и вторият - когато 5 турски цивилни бяха убити от сирийски снаряди. През 2015 година страната още веднъж задейства член 4, откакто минимум 30 души бяха убити при гибелен атентат покрай границата със Сирия. Също по този начин, в развой на съвещания по член 4, Турция изиска НАТО да разположи ракети Patriot като отбранителна система.

Полша пък задейства член 4 през 2014 година след възходящото напрежение в прилежаща Украйна, вследствие на нападателните дейности на Русия.
Снимка: EPA

Страните по Договора не са задължени да работят, в случай че членът бъде задействан, макар че разискванията могат да доведат до решение за предприемане на взаимни дейности на НАТО.

Член 5

Член 5 от Споразумението на НАТО гласи, че страните по Договора „ се договарят, че въоръжено нахлуване, подхванато против една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се преглежда като нахлуване против всички тях “. Те се съгласяват, че при положение на такова въоръжено нахлуване всяка от тях ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора.

Всеки член на НАТО би трябвало да предприеме „ такива дейности, каквито сметне за нужни, в това число потреблението на въоръжени сили, за възобновяване и поддържане на сигурността в региона на Северния Атлантически океан “. Той също по този начин позволява на Алианса да стартира въоръжен отговор, само че формулировката е необятна и оставя място за други типове дейности.
Снимка: iStock

Клаузата за групова защита е употребена единствено един път, след в Съединените щати. Впоследствие силите на НАТО бяха ситуирани в Афганистан.

Войната в Украйна

Тъй като Полша е член на Организацията на Северноатлантическия пакт, удар или детонация на нейна територия може да бележи основен миг във войната сред Русия и Украйна.
Снимка: EPA

Украйна не е член на НАТО, само че когато Русия нахлу в Украйна през февруари, Алиансът задейства своите сили (сухопътен, въздушен, морски и личен състав за специфични интервенции, наброяващ 40 000 души) за реагиране за първи път в историята си. Като част от това, НАТО изпрати и войски в страни, граничещи с Русия и Украйна.

Откритият интерес на Украйна да се причисли към Алианса разгневи съветския президент Владимир Путин, който вижда разширението на НАТО на изток като екзистенциална опасност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР