Двама бивши шефове на сръбските служби по време на режима

...
Двама бивши шефове на сръбските служби по време на режима
Коментари Харесай

Съдът на ООН осъди на затвор двама бивши шефове на сръбските служби

Двама някогашни шефове на сръбските служби по време на режима на Слободан Милошевич бяха наказани в сряда за закононарушения против човечеството и военни закононарушения през войните към разпадането на Югославия от съд на Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

70-годишният Йовица Станишич, някогашният началник на държавната работа за сигурност на Сърбия, и неговият заместител Франко Симатович, 71 година, бяха наказани на по 12 години затвор, се споделя в изказване на съда в Хага.

Съдия Бъртън Хол съобщи, че съдът " признава Йовица Станишич и Франко Симатович за отговорни " за поддръжката на сръбските сили, направили закононарушения по време на завладяването на босненския град Босански Самач през април 1992 година

Двамата помогнали за образованието и разполагането на сръбските сили и локалните сърби, " което оказа значителен резултат върху осъществяването на закононарушенията ", сподели съдът.

Съдиите обаче обявиха, че няма задоволително доказателства в поддръжка на изказванията на прокурорите, че те могат да бъдат държани виновни за по-широка " акция на гнет " от сръбските отряди за гибел в Босна и Хърватия.

Първоначално Станишич и Симатович бяха оправдани през 2013 година от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (МНТБЮ) в Хага, само че след митинги през 2015 година съдиите разпоредиха ново произвеждане.

Случаят е един от последните, останали от войните, довели до краха на Югославия след рухването на комунизма, откакто по-рано през юни беше доказана доживотната присъда за геноцид на някогашния командващ босненско-сръбските сили Ратко Младич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР