Двама българи са сред ранените при тежката влакова катастрофа в

...
Двама българи са сред ранените при тежката влакова катастрофа в
Коментари Харесай

Стрелочник виновен за влаковата катастрофа в Гърция

Двама българи са измежду ранените при тежката влакова злополука в Гърция. Те са настанени са в болница в Солун, заяви през БНР Антон Марков, общоприет консул на България в Солун.

„ В момента уточняваме тъкмо в коя, с цел да получим повече информация за тяхното положение и да им окажем цялостно подпомагане. Знаем, че са мъж и жена. Тяхната идентичност се доуточнява на този стадий “.

Гръцките управляващи не са се свързали с нашето консулство, с цел да изискат помощ за справяне след случая, сподели още Антон Марков.

Най-вероятно стрелка на влаковата комбинация не е преместена и по тази причина се е случила тази покруса, уточни той в предаването „ Хоризонт до обед “.

„ Но до момента в който не завърши следствието никой не може да каже каква тъкмо е повода. Ще би трябвало да изчакаме “.

В непрекъсната връзка сме с локалните управляващи и при постъпване на нова информация ще я предоставим на българските медии, сподели още.генералният консул на България в Солун.

В консулството ни не са постъпвали сигнали от българи, които търсят свои близки, означи той.

Увеличават се умрелите от тежката влакова злополука в Гърция. Властите публично оповестяват за 36 жертви, ранените са над 100. Към 7 часа тази заран нямаше  информация за потърпевши българи.

Първите два вагона на пътническия трен са изгорели изцяло от конфликта сред двата влака. По показания на пасажерите те са били цялостни с хора. Повечето от тях са били студенти, които са се прибирали в Солун. В положително положение са пасажерите от последните вагони на влака.

Лекарите се борят за живота на ранените, които са над 100 души. Някои са в доста тежко положение, оповестяват медиците. Повечето от жертвите са младежи, евентуално студенти, оповестяват от болничното заведение в град Лариса. Ранените са настанени в лечебните заведения от Лариса до Солун, доброволци подаряват кръв в тях.

Продължава избавителната интервенция на пожарникарите, които се надяват да намерят живи пасажери под първите три вагона, които са най-силно потърпевши при злополуката.

От дирекция на пожарна отбрана оповестяват:

„ Продължава акцията на пожарникарите за избавяне на пасажерите от влака след тежката злополука. Участват 150 пожарникари и 40 екипа на Бърза помощ с коли за спешна помощ. На място са също 15  патрулни коли на полицията. “

Свидетели, които са се избавили, обявиха пред управляващите, че доста от вратите на влака не са се отворили и част от пасажерите са останали затворени във вагоните.

Властите показаха безпокойство, че броят на умрелите ще се усили.

Предполага се, че повода за злополуката е неверна информация на надзор на придвижване от гара Лариса.

Спряно е придвижването на влакове от Солун към Атина.

„ Чухме огромен тропот, бяха 10 кошмарни секунди. Обръщахме се във вагона, до момента в който паднахме на страни, и до момента в който паниката спря. Тогава настана суматоха, имаше кабели на всички места, избухна пожар незабавно. Огънят беше отдясно и отляво “, споделя пасажер от авариралия трен.

Друг пасажер уточни пред локалните медии, че злополуката се е усетила като земетресение.

„ Сблъсъкът е бил доста мощен “, съобщи регионалният шеф на район Тесал и я Костас Агорастос пред държавната телевизия. „ Това е ужасна нощ… Трудно е да се опише сцената. “

Кадри от мястото на конфликта демонстрират гъсти кълба пушек, издигащи се от дерайлиралите вагони.Поне един от тях е изцяло сплескан. Говорителят на противопожарната работа Василис Вартакоянис съобщи, че работата на спасителите е доста затруднена заради тежестта на случая. Той уточни:

„ Продължава акцията на пожарникарите за избавяне на пасажерите от влака след тежката злополука. Участват 150 пожарникари и 40 екипа на Бърза помощ с коли за спешна помощ. На място са също 15патрулни коли на полицията. “

„ Никога не съм виждал нещо сходно през целия си живот. Трагично е. Часове след злополуката откриваме тела, има и живи хора и ранени “, сподели един от изтощените спасители.

Ранени са над 100 души, като положението на някои от тях е сериозно. Повечето от жертвите и потърпевшите са младежи, евентуално студенти, оповестяват медици. Обявена е акция за даряване на кръв в лечебните заведения. Според очевидци доста от вратите на влака не са се отворили и част от пасажерите са останали затворени във вагоните. Движението на влаковете от Солун към Атина е спряно.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР