Двама австралийски журналисти напуснаха Китай заради опасения, че може да

...
Двама австралийски журналисти напуснаха Китай заради опасения, че може да
Коментари Харесай

Австралийски журналисти напуснаха Китай

Двама австралийски публицисти напуснаха Китай поради опасения, че може да бъдат арестувани, предадоха международните организации.

Бил Брайтлес, сътрудник в Пекин на телевизия Ей Би Си, и Майкъл Смит, сътрудник в Шанхай на изданието "Острелиън файненшъл ривю " бяха потърсили леговище за няколко дни в дипломатическата задача на страната им в Китай, преди да я изоставен, придружавани от австралийски дипломати. Те дойдоха в Сидни през днешния ден сутринта.

Според Ей Би Си Бил Брайтлес е бил посъветван предходната седмица да напусне страната от австралийското министерство на външните работи. Той трябвало да отпътува още в четвъртък, само че малко преди този момент китайски служители на реда посетили жилището му измежду нощ и му споделили, че той ще бъде разпитан по случай, касаещ националната сигурност и че няма право да напуща Китай.

След това журналистът потърсил леговище в посолството на Австралия в Пекин. Той бил разпитан от китайската полиция, само че в наличието на двама австралийски дипломати и е получил позволение да напусне страната. Смит също бил посетен от полицията същата вечер.

Според изданието "Острелиън Файненшъл ривю " натискът над двамата публицисти е обвързван с ареста на тяхната колежка Чън Лей предишния месец. Лей, която е австралийска журналистка, профилирана по стопански въпроси и работеща за англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен, беше арестувана заради необявена причина. Този арест обтегна връзките сред Канбера и Пекин.

Връзките сред двете страни се утежниха мощно в последните две години. Канбера реши да противодейства на това, което тя възприема за възходящата китайската интервенция в австралийските каузи.

Канбера провокира гнева на Пекин преди няколко месеца, откакто прикани за следствие на произхода на коронавирусната пандемия, появила се за първи път в град Ухан в Китай. Оттогава Китай взе ограничения, с цел да понижи австралийския импорт и насърчи студентите и туристите да заобикалят Австралия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР