Двадесет и една организации на българи от 11 държави кандидатстват

...
Двадесет и една организации на българи от 11 държави кандидатстват
Коментари Харесай

21 български организации от 11 държави искат неделни училища

Двадесет и една организации на българи от 11 страни аплайват за финансиране от българската страна за откриване на зад граница. Това оповестиха от Министерство на образованието и науката.

Най-много са от Англия – шест. Сред претендентите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, Съединени американски щати и други

Общо 373 са българските в чужбина през тази образователна година. Те се намират в 43 страни на шест континента. В тях се образоват над 35 000 деца от 4-годишна възраст, възпитаници от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските е повишен съвсем 10 пъти.
свързани новини2603на 22.05.2021
Министерството на образованието и науката (МОН) подкрепя организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, образованието на по-големите възпитаници по български език и литература, история и цивилизация, география и стопанска система, както и действия, свързани със запазване на българския фолклор и просвета.

В стратегиите на МОН са включени проведени образования на учителите от неделните учебни заведения, партньорства сред тях и основаване на електронни обучителни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се планува да се изготвят обучителни стратегии за децата в предучилищна възраст в българските и електронни обучителни материали за тях.

В плана за бюджет за идната образователна година са заложени близо 15 милиона лв. за поддръжка на образованието на децата в неделните учебни заведения.

Възпитаниците на неделните учебни заведения имат опция да се явят на изпит и да получат документ за притежаване на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има опция висши учебни заведения да зачитат оценката от документа с минимално равнище не по-ниско от В2 като балообразуваща за обособени специалности.

Право да основават имат организации на българи, живеещи отвън Република България, регистрирани според законодателството на съответната страна за осъществяване на образователно-културна активност, задгранични представителства, православни църковни общини и Славянобългарският манастир „ Св. Вмчк. Георги Зограф “ в Атон, Гърция.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР