Два важни отговора, от които зависят много политически ходове, бяха

...
Два важни отговора, от които зависят много политически ходове, бяха
Коментари Харесай

Неизвестните отпаднаха: На 7-ми септември БСП връщат мандата

Два значими отговора, от които зависят доста политически ходове, бяха получени през днешния ден. Първо - президентските избори ще са на 14 ноември. Това взеха решение депутатите без никакъв спор.

И второ Българска социалистическа партия реши да върне мандата за сформиране на държавно управление на 7-ми септември. Oт това зависи доста по кое време президентът ще насрочи предварителните парламентарни избори.

Корнелия Нинова обоснова решението с това, че макар напъните на левицата, не са съумели да получат поддръжка от партиите на митинга.

" Смятаме, че е безсмислено повече да се не престават тези старания, да се предлага министър-председател проформа. Няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма образувано болшинство и предпочитание за постоянен кабинет. Връщаме неосъществен мандат във вторник. Доволни сме от обстоятелството, че през днешния ден най-малко се одобри нашето предложение да стартира в ускорени периоди актуализацията на бюджета ", съобщи Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Тя изрази вяра, че президентът ще задържи няколко дни разпускането на Народното събрание, с цел да може да бъде признат бюджета. Надява се също, че актуализацията няма да се осуети от големия брой оферти.

Вече са почнали да летят всевъзможни оферти по актуализацията на бюджета, от всички парламентарни групи са импортирани в деловодството. Дано да не допуснем заплахата от популистко и предизборно наддаване, което най-после да не докара до резултат ", добави Нинова.

Вътрешната опозицията не пропусна опцията още веднъж да подлага на критика Нинова. Според Кирил Добрев тя не може да сплоти Българска социалистическа партия, а се пробва да сплоти други партии, само че без триумф.

" Кой ще заплати сметката за всички извършения, които правихме. Е, през днешния ден е ясно, Българска социалистическа партия ще я заплати. Влизам вътре да изгледам един моноспектакъл воден от госпожа Нинова ", добави Кирил Добрев, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

Преди да стане ясно решението на Българска социалистическа партия, останалите партии разясниха обстановката с третия мандат.

" Единствената логичност да продължи да действа още известно време този парламент е да се направи актуализацията на бюджета, а това в действителност е значимо. Това го желае и апропо, или най-малко по този начин го беше декларирал първоначално и президентът Радев. Това мисля, че е предпочитание в това число и на всички парламентарни сили, тъй като има смисъл за страната. Дали ще се случи не зная ", акцентира Филип Станев от " ИТН ".

ГЕРБ-СДС са уверени, че президентът Радев е желал да не се осъществя третия мандат.

" Имаше поръчки още преди да бъде връчен мандатът, че избрани партии каро Демократична България няма да го поддържат, в случай че е в ръцете на Българска социалистическа партия. Аз считам, че президентът по-скоро като че ли имаше интерес да не се случи държавно управление в това Народно заседание и да се отиде на президентските избори със служебното държавно управление. От тук нататък това ще задълбочи политическата рецесия, в която се намираме ", разясни Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

За " Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България " е било неточност, че президентът връчи третия мандат на Българска социалистическа партия.

" Даването на третия мандат на Българска социалистическа партия беше неточност. Очевидно. Втори път освен това една и съща неточност. И резултатът е същият. Няма нищи ненадейно. Два пъти настъпваме една и съща мотика. Какво чакаме да се случи трети път? ", сподели Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Българска национална телевизия: Трябва ли да бъде забавено връщането?

" Да. С няколко дни, с цел да може събранието да завърши най-малко тия значимите законопроекти, с които започнахме на процедура правосъдната промяна, тъй че би трябвало да изкараме още 10-ина дни, две седмици, с цел да можем да приключим най-малко това, с цел да има смисъл, да се знае за какво сме били тук въобще ", безапелационен е Николай Хаджигенов.

" Трябваше да има диалог преди връчването на третия мандат. Госпожа Нинова отхвърли, с което в действителност докара до тази обстановка и в този момент сме в тази обстановка, в която третият мандат безусловно предизвестено е мъртвороден и беше употребен единствено за пиар. Ако в този момент те не го задържат най-малко, с цел да можем да разгледаме изменението в Закон за съдебната власт, тъй като това е въпрос на парламентарно време, което би трябвало да получим, тогава ще стане ясно, че е било безусловно самоцелен пиар цялото това приемане на мандата от страна на Българска социалистическа партия ", разяснява Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

Верни на стила си Движение за права и свободи не бяха съответни.

" Що се отнася до процедурата по актуализацията на бюджета, тя към този момент е почнала. Ние участваме, подготвили сме си нашите оферти за изменението на бюджета и в случай че стигне времето, допускам, че това изменение ще бъде реалност. А дали ще върнат мандата и по кое време Българска социалистическа партия, по тази причина и те са получили третия мандат. Тази отговорност е обвързвана с групата на Българска социалистическа партия за България ", сподели още Халил Летифов от Движение за права и свободи.

Сега на ход е президентът Радев - откакто Българска социалистическа партия върнат мандата, би трябвало да реши по кое време ще разпусне Народно събрание и коя ще е датата на парламентарните избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР