Два китайски изтребителя са пресекли средната линия на Тайванския проток,

...
Два китайски изтребителя са пресекли средната линия на Тайванския проток,
Коментари Харесай

Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван

Два китайски изтребителя са пресекли междинната линия на Тайванския пролив, който служи за неофициална граница сред двете страни, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на Министерството на защитата на Тайван.

Новината идва на фона на п родължаващите военни учения на Пекин покрай острова. През последните дни това е следващият сходен случай.

Напрежението сред Китай и Тайван пораства от месеци. Китай гледа на острова като на отделила се провинция, която би трябвало да бъде обединена с континенталната част на страната.

Напрежението ескалира при визитата на председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе, макар множеството предупреждениу от страна на Китай. Малко по-късно Китай стартира най-мащабните в историята си военни учения , които Тайван дефинира като подготовка за нахлуване .

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към ръководството си по модела " една страна, две системи " , сходно на формулата, която върна някогашната английска колония Хонконг под китайско ръководство през 1997 година Според Пекин това ще даде на демократично ръководен Тайван известна автономност, с цел да резервира някои от своите обществени и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този проект.

Тайван живее под опасността от китайска инвазия от 1949 година , когато победеното държавно управление на Китай избяга на острова, откакто Комунистическата партия на Мао Цзедун завоюва революция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР