Два екипа от български ученици спечелиха първи места в най-престижния

Два екипа от български ученици спечелиха първи места в най-престижния ...

Български ученици с голям успех в конкурс на НАСА за космически колонии.


Два екипа от български ученици спечелиха първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В Международния конкурс на НАСА тази година участваха 2 691 екипа и 12 899 ученици от над 30 държави.


Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия, Варна, в категория индивидуален участник, е класирана на първо място с проекта GENESIS-369.

Екип от 9 ученици от 11 клас на Математическата гимназия, Варна, в категория голяма група, са класирани на първо място с проекта Градът на космическия ускорител. Това са Кристиян Горанов, Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов.

Ръководители на екипите са доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума на Морското училище и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в Математическата гимназия, Варна.

Двата екипа са поканени да участват в Конференцията на НАСА за Международно космическо развитие в САЩ от 6 до 9 юни. Там те ще представят своите проекти и идеи.

Източник: bnt.bg