Депутатите ще бързат да приемат окончателно и на второ четене

...
Депутатите ще бързат да приемат окончателно и на второ четене
Коментари Харесай

49-ото НС се събира извънредно във вторник, за да забрани медийната реклама на хазарт

Депутатите ще бързат да одобряват дефинитивно и на второ четене възбраната на медийната реклама на хазарт и другите ограничавания за хазартните още във вторник на изключително съвещание на Народното събрание. Това разгласи от трибуната в пленарната зала Йордан Цонев. Шефът на бюджетната комисия дружно с Теменужка Петкова от ГЕРБ са вносители на законопроекта, който сега депутатите разискват на първо четене.

По време на дебатите Цончо Ганев ги укори, че това е популистки ход, защото няма да има време законът да влезе в действие. Ако бъде признат през днешния ден единствено на първо четене, той не влиза автоматизирано в програмата на новото Народно заседание след изборите, а би трябвало още веднъж да бъде внасян.

Цонев парира упрека точно със известието, че е взето решение да бъде скъсен срокът сред първо и второ четене, с цел да може законът да стане факт ден преди 1 май, когато стартират празниците и предизборната почивка на 49-ия парламент. Депутатът от Движение за права и свободи посочи, че от 10.00 сутринта ще бъде изключителното събиране на бюджетната комисия, с цел да може следобяд във вторник пленарната зала да го гласоподава на второ четене.

" Това е добре, хубаво е, че го има това нещо ", утвърди Цончо Ганев. Но по думите му
хазартът заплаща малко налози и изрази неодобрение, че законопроектът на " Възраждане " беше отритнат преди три седмици, а по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха собствен през тази седмица.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ разяснява момента на внасянето на законопроекта. " По избори се лъже най-вече. Целта е да спечелим сърцата на хората, любовта на всички наранени фамилии и да се предрешим ", сподели той и подсети приказката за вълка, който не си сменя кожата.

" Вносителите сте същите, които направихте данъчните облекчения за
хазарта. Да, те също бяха маскирани и предрешени в агнешка кожа, като облечнеия в нарастването на еднократните такси. Бълха ги ухапала хазартните оператори ", разяснява той и подсети за обвиняването на някогашния хазартен необут Васил Божков за неплатените 700 млн. лева, за което тази седмица го изправиха пред съда.

" Ако този закон в действителност мине на второ четене, ще лъсне една подмолна цел - тя е да бъде употребен като бухалка в предизборната борба - да отидеш и да обухаш операторите на
хазартни действия. Те ще са доста склонни да обслужат предизборната акция на една или друга партия ", усъмни се Караджов. Той прикани за ограничение на виртуалните бонуси, повишение на налозите и машинките в казината да бъдат регистрирани и вързани със системата на Национална агенция за приходите.

" Всяка баничарница е обвързвана с Национална агенция за приходите, само че нито една машинка на хазартните оператори не е вързана към Национална агенция за приходите ", установи той.

По думите му държанието на предходното държавно управление е незаконно към фамилиите на засегнатите от хазартната взаимозависимост.

Божидар Божанов от ПП-ДБ отвърна на рецензиите към кабинета " Денков ", като уточни, че не е имало никакво понижаване на данъчните доходи от хазартните оператори. За ноември предходната година платените налози от
хазарт са 4, 9 млн. лева, съвсем същата е сумата за декември - 4,8 млн., а за януари тази година - 6,2 млн.

Караджов репликира, че се укриват същинските данни и подчертава върху тримесечните еднократни такси, които заплащат компаниите. " А в този момент ги разделете на три тези 6,2 млн. и ще видите, че е занижено. Ще видите, че има фрапантно понижение. Не е нужно да запитвам Национална агенция за приходите, аз съм питал операторите, доста им е преференциално това ", добави депутатът от Има Такъв Народ.

" Защо нито една машинка не е вързана към Национална агенция за приходите? От години се чадъросва хазартната активност ", добави той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР