Два часа преди кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел

...
Два часа преди кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел
Коментари Харесай

Примката се затяга! Гешев проверява Борисов и Габриел

Два часа преди претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да се срещне с президента Румен Радев, с цел да разгласи дали ще предложи план на кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание, или ще върне на президента първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, от прокуратурата оповестиха, че стартират инспекции по сигнали против някогашния министър председател Бойко Борисов и самата Мария Габриел.

В прессъобщението от Върховната касационна прокуратура няма имена, а единствено букви, само че и позиции на лицата, против които са подадени сигналите.
-->
- Сигналът против Бойко Борисов, разказан като ръководител на политическа партия, е от гражданско съдружие, съдържащ изказвания за корупция и корист. Сигналът съдържа данни за закононарушение и против някогашния аграрни министър на Борисов Мирослав Найденов и други лица.

- Сигналът против Мария Габриел е още веднъж от съдружие – че като някогашен евродепутат е употребила общинско жилище в София.

- Има два сигнала от жители с изказвания за противоправни дейности на двама членове на Прокурорската гилдия Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които са част от шестимата, които желаеха предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

-  По сигнал на жител ще се ревизират изказвания за пренесени при започване на 2021 година  през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор, каквото е остарялото име на „ Авиоотряд 28 “.

От прокуратурата осведомят, че ще бъдат направени персонални инспекции от прокурори при Върховна касационна прокуратура, а според от спецификата на въпросите и в сходство със закона ще бъдат осъществени всички нужни дейности за изясняване на изнесените изказвания, в това число и условие на информация от Антикорупционната комисия,  ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП,  министерства и ведомства.

В друго прессъобщение прокуратурата разгласи, че не бави така наречен дело " Барселонагейт ", а че по следствието се работи интензивно, а изказванията в противоположна посока " имат за цел да затруднят и осуетят законосъобразното развиване на досъдебното произвеждане и да обслужат нелегитимни политически ползи ". Уточнява се, че в Софийската градска прокуратура се правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци.

Освен това във Върховна касационна прокуратура се прави и персонална инспекция на изнесени от основния прокурор Иван Гешев предишния понеделник данни за осъществена търговия с въздействие и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. За тези свои изказвания предишния петък обвинител номер едно е дал пояснения, а през днешния ден пък е направил същото пред прокурор от Софийската градска прокуратура по сигнал против него от заместника му Борислав Сарафов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР