ДВ: Държавната Дума прие Закон за повишаване на мобилизационната възраст

...
ДВ: Държавната Дума прие Закон за повишаване на мобилизационната възраст
Коментари Харесай

Москва се опитва да направи втората мобилизация по-сръчно

Дъждовни води: Държавната Дума одобри Закон за повишение на мобилизационната възраст и за възбрана за тръгване от Русия на тези, които към този момент са получили повиквателна. Дали оттова следва, че съгласно Кремъл войната ще е продължителна?

Екатерина Шулман: Очевидно управляващите са си взели поука от грешките и компликациите на предната мобилизационна вълна. Интересна е да вземем за пример появяването на нови благоприятни условия за наказания на длъжностни и юридически лица за " неоказване на подпомагане "  в хода на мобилизацията. Става дума най-много за държавни чиновници и за компании, които евентуално по време на предходния мобилизационен пик предходната есен някак са саботирали набирането на хора. Известно е, че е имало шефове на компании, които не са бързали да съкратят листата на фрагментите си, както и, че е имало учители по физкултура, които не са желали да изпращат децата си на сигурна гибел. За системата това е бойкот, на който тя в този момент реагира.

Затова не съм сигурна, че всичко това е обвързвано с продължителността на войната. По-скоро - ако се наложи отново да активизираме, да го създадем по-сръчно. Не е наложително да има втора мобилизационна вълна, само че подготовката за нея е в ход. А тази подготовка естествено усилва вероятността тя да се случи.

Дъждовни води: Как при новите обстоятелства тези, които не искат да отидат в армията, биха могли да го избегнат?

Екатерина Шулман: Обхватът на подлежащите на готовност е същият, единствено бе уголемен нагоре до 30 години, а не до 27, както беше още от времената на Хрушчов. Това са много антични рамки, които в този момент се трансформират и мъжете ще подлежат на готовност за по-дълго време.

Що се отнася до опцията да се замине, с цел да се избегне службата, по-рано имаше седемдневен период след приемането на повиквателната, преди да бъдат наложени ограничавания, изключително за секване на границата. Сега към този момент период няма - щом повиквателната е пристигнала, рамките на Русия не могат да се напущат. На мъжете в страната в този момент към този момент несъмнено няма да им е елементарно.

Дъждовни води: Догодина в Русия официално би трябвало да се проведат президентски избори. Какъв е смисълът в сегашната обстановка да се дава тип, че има предизборна акция или някакво гласоподаване?

Екатерина Шулман: Много значимо е да се дава тип - системата ще държи до края на електоралната си легитимност. Провеждането на изборите е нужно по две аргументи. Първо, административната система би трябвало да покаже, че може да провежда сходни огромни фестивали на всеобща преданост. Второ - това е нужно на жителите, административно подвластният електорат е значимо да пристигна и да гласоподава вярно. Освен това изборите са нужни, с цел да се каже на външния свят: вижте, президентът си остава известен, това е изборът на руснаците - те поддържат този президент и след две години война.

Наситеността на това репресивно законотворчество в края на парламентарната сесия се изяснява в това число с това, че би трябвало да се одобри всичко належащо преди идната сесия, която ще бъде предизборна. Тогава към този момент на жителите ще би трябвало да се раздават богатства, а не проблеми.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР