Дузина саркофази и предмети на изкуството на повече от 2500

...
Дузина саркофази и предмети на изкуството на повече от 2500
Коментари Харесай

Древен град на мъртвите беше открит в Египет

Дузина саркофази и предмети на изкуството на повече от 2500 години бяха открити наоколо до египетския град Миня, намиращ се на 245 км от Кайро по поречието на река Нил.

Древният некропол съдържа 40 каменни ковчези, към 1000 скулптури и една златна маска, заяви министърът на антиките на Египет Халед ал-Енани. Открити са още керамика, бижута и други антични предмети.

Експедицията е ръководена от немски археолози, които са стартирали разкопките предходната година.

Това е едвам началото на ново изобретение и ще се нуждаем от най-малко 5 години, с цел да приключим работата по некропола, с цел да се хвърли светлина върху живота на този античен град, прибавят археолозите пред Der Spiegel.

При разкопките край Миня са открити и няколко погребални камери на жреци на египетския господ Тот. В митологията на египтяните Тот е с глава на птица и е уважаван като господ на Луната, а също по този начин на учението и писмеността.

Една от мумиите в гробовете принадлежи на висшия сановник Херза-Есей. Тленните му остатъци са били украсени с бронз, гравиран с изображение на богинята Нут, която пази умрелите.

През миналите месеци министерството на антиките на Египет презентира редица открития от древността. Наскоро учени откриха и гроб на повече от 4000 години наоколо до пирамидите, за който се допуска, че принадлежи на жрицата Хат Бет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР