„Човекът с вратовръзка“ и майка му получават време в затвора въпреки молбите за милост

...
Дуото майка-син, осъдено за щурмуването на Капитолия на 6 януари
Коментари Харесай

Дуото майка-син, осъдено за щурмуването на Капитолия на 6 януари сред насилствена тълпа, решена да отмени неуспешната кандидатура на Доналд Тръмп за преизбиране, бяха осъден в петък на комбинирани 7,25 години във федерален затвор.

Регистрираната медицинска сестра Лиза Мари Айзенхарт, 59, ще излежи 2,5 години зад решетките, след като беше призната за виновна през април в заговор за възпрепятстване и възпрепятстване на официално производство , двете престъпления и пет свързани с тях престъпления. Нейният син, 32-годишен някогашен барман Ерик Гавелек Мунчел, ще бъде вкаран в затвора за четири години и девет месеца по пет обвинения в престъпления – две от които свързани с оръжия – и три престъпления.

Айзенхарт, който живее в Джорджия, изрази притеснения, че престоят в затвора ще означава действителен край на кариерата й в здравеопазването, според бележка за присъдата, подадена на 31 август от нейния защитник. И Мънчел, младоженец, живеещ в Тенеси, изрази загриженост, че една дълга присъда ще затрудни за него да осигури бебето, което той и съпругата му очакват, каза екипът на защитата му в отделна документация. (Адвокатите, представляващи Мънхел и Айзенхарт, не отговориха на молбите на The Daily Beast за коментар в петък.)

Мънхел стана известен като „Човек с цип-вратовръзка“ след снимка, на която той лудува около залата на Сената в тактическа жилетка, украсена с логото „Наказател“, държаща шепа гъвкави пластмасови белезници, които той открадна от килера в Капитолия, стана вирусна. В жалбата, обвиняваща двойката, прокурорите включиха и моментна снимка на Айзенхарт на територията на Капитолия, облечена в собствена тактическа жилетка и шапка MAGA. Munchel носеше Taser на бедрото си, докато беше в Капитолия, което прокурорите казаха, че ясно показва готовността му да се бие.

Адвокатите на Munchel пледираха съда за снизходителност, аргументирайки се в бележката за присъдата, че клиентът им е бил в Капитолия да протестира мирно и че облеклото се от глава до пети във военно „тактическо облекло… [не беше] доказателство за нищо, освен за определен моден вкус“. Освен това те твърдяха, че Мънчел е донесъл само Taser, защото е бил „убеден, че АНТИФА ще присъства, за да подбужда към насилие“ – мечта на крайно дясна треска, изфабрикувана от тълпата на MAGA. Освен това защитата каза, че Мънчел „е демонстрирал своя ангажимент да остави тази ера от живота си зад гърба си, като се е ангажирал с връзка и е баща на дете.“

Прокурорите далеч не са там за „мирни“ цели, казаха в бележката си за присъдата, че лицето на Мънчел „умишлено съобщава на всеки, който го гледа, че е готов за насилие“. Освен това, както е посочено в документите за обвинение, той е бил чут да си проправя път в Капитолия, докато крещи лозунги като: „По дяволите, не играем повече, по дяволите,“ и „Готови сме да се прецакаме“.

Що се отнася до подкрепящите го семейни отношения, прокурорите казаха, че това „трябва да създаде загриженост на съда, а не утеха“. Той участва в бунта заедно с майка си, апелът за набиране на средства GiveSendGo, очевидно написан от съпругата му, просто „минимизира и извинява поведението му“ и двамата „изглежда по-вероятно да подсилят вярванията и поведението, които са накарали Мънчел да извърши престъпленията си, отколкото да помогнат реабилитираме го." Взети заедно с миналите арести на Мънчел за побой и леки престъпления с наркотици, всичко това подчертава необходимостта от тежка присъда, твърди правителството.

В някои случаи беше трудно да се върне фигуративната паста за зъби обратно тръбата. След бунта в Капитолия, но преди ареста й, в Лондон, в който тя каза: „Тази страна е основана на революция... Предпочитам да умра като 57-годишна жена, отколкото да живея под потисничество. Бих предпочел да умра и бих предпочел да се бия.“

Треньорът по запознанства в Ню Джърси получава 4 години затвор за бунтовете в Капитолия

Присъда за престъпление за Айзенхарт – първата й присъда, според нейните адвокати – е „почти сигурно, че ще застраши 30-годишното й свидетелство за медицинска сестра и прехраната“, се казва в нейната бележка за присъдата. Но прокурорите твърдят, че „Въпреки сравнително чистото си досие и постоянната заетост в ценена професия, Айзенхарт реши да захвърли всичко на 6 януари 2021 г. по зрелищен начин, атакувайки собственото си правителство, за да се намеси в мирното предаване на властта“, то казах. „Поведението на Айзенхарт на 6 януари е в полза на лишаването от свобода.“

Поведението на двамата на 6 януари „бе олицетворение на неуважение към закона“, според прокурорите.

“ С наближаването на президентските избори през 2024 г., реванша на хоризонта и много силни гласове в медиите и онлайн, които продължават да сеят раздори и недоверие, потенциалът за повторение на 6 януари се очертава застрашително“, пишат те в бележката си за присъдата. „Съдът трябва да осъди Мунчел и Айзенхарт по начин, който е достатъчен да ги възпре конкретно и другите като цяло да поемат отново по този път.“

Присъдата, издадена на Мунчел от съдията от Окръжния съд на САЩ Ройс Ламбърт, беше точно в съответствие с исканията на прокурорите. Присъдата на Айзенхарт е значително по-кратка от трите години и 10 месеца, поискани от прокуратурата.

Прочетете повече в The Daily Beast.

Вземете най-големите новини и скандали на Daily Beast направо на вашия адрес входяща кутия. Регистрирайте се сега.

Бъдете информирани и получете неограничен достъп до несравнимите отчети на Daily Beast. Абонирайте се сега.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР