Дунавската задруга на художествените занаяти отбеляза 10 години от основаването

...
Дунавската задруга на художествените занаяти отбеляза 10 години от основаването
Коментари Харесай

Дунавската задруга на художествените занаяти отбеляза 10 години от основаването си в Русе

Дунавската задруга на художествените занаяти означи 10 години от основаването си в Русе и 55 години от основаването на русенската група към Национално съдружие „ Задруга на майсторите на националните художествени занаяти “ с галерия. Сред гостите на събитието бяха заместител регионалният шеф Георги Георгиев и заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева. „ Годишнината, която отбелязвате през днешния ден е мотив за горделивост, тъй като Вашата активност е измежду най-ярките знаци на българщината и традициите. Благодаря Ви, че намирате най-хубавия метод за опазване на историческата памет на българския гений, креативните умения и умелост на българина. Вие съхранявате най-характерното, което откроява българския народ измежду останалите балкански и европейски нации, а точно заложените в гените ни – креативност и умения “, сподели Георгиев в обръщението си към майсторите от Задругата с ръководител Татяна Колева. Той пожела на създателите здраве и противоречив труд, като напомни, че да си занаятчия е отговорност и предопределение. „ Предавайте занаята, творете със сърце и душа и съумявайте да притворите актуалния нюх за живот с изконните способи на работа. Вашата активност се явява цялост от усеща, страсти, гений, умения, които ни вършат по-силни и по този начин дружно съумяваме да устоим на провокациите на времето, в което живеем! “, добави още Георгиев и увери управлението и членовете на организацията, че със взаимни старания държавната и локална власт ще продължат да вършат всичко допустимо да разпространяват активността им и да срещнат с нея повече младежи. След формалното разкриване на изложбата Георги Георгиев беседва с майсторите и прегледа творбите им. Припомняме, че с помощта на съдействието на Областна администрация – Русе и Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ организацията съумя да организира галерия при започване на тази година в северната ни съседка Румъния.

„ Тази галерия е следващото доказателство, че изкуството е най-градивната съзнателна човешка активност, с чийто мощ и естетическо влияние могат да бъдат събудени сърцата и мозъците на хората. Силно имам вяра, че експозицията ще се радва на подобаващ триумф и ще допре сърцата на голям брой русенци “, сподели от своя страна Магдалина Илиева. Тя пожела на майсторите здраве, неотслабващ възторг и доста мотиви за задоволство и горделивост. „ Пожелавам триумф на изложбата и на бъдещите Ви планове, свързани с популяризирането на творчеството на надарените ни съграждани “, показа още Илиева. Тя означи, че майсторите от Задругата са измежду дребното хора, които вършат нещата заради доста необикновен вид мотивация – да изразиш себе си художествено.

„ Много е хубаво, когато такива като нас, които изпитват вътрешна нужда да сътворят нещо, срещат хора, които да го оценят. Когато правиш нещо самоцелно, отново е наслаждение, правиш го със сърце и душа, само че когато има някой, който да го посрещне и оцени, да го разбере, тогава към този момент на създателя му става още по-светло на душата “, показа разчувстваната Татяна Колева.

В рамките на събитието беше показана неповторима книга, представяща историята на Задругата. Автор на книгата, която е близо 200 стр. и съдържа неповторими илюстрации, е Татяна Колева. Редактор е журналистът и държавник Нели Пигулева, а оформлението и компютърния дизайн е дело на инж. Юлиан Нецков. Нели Пигулева, която също участва на събитието, уточни, че книгата е изумителен труд, който е събрал всичко и възражда тези старания, щастливи моменти и даже драми, които са изпитвали майсторите в разнообразни моменти в развиването на сдружението до днешни дни. „ Чудесно е това, че доста от Вас са откликнали и са разказали сами това, което изпитват до момента в който работят. Тъжно е, обаче че множеството от Вас споделят, че няма на кого да предадат занаята “, сподели Пигулева. Тя показа, че русенските майстори желаят да споделят и предават, само че че това става мъчно. „ Растат деца, които имат сетива за тази хубост, която създавате Вие. Сигурна съм, че ще има продължение! Вие не сте за музея – живо е това, което вършиме и имаме нужда от него “, добави Нели Пигулева. Книгата е под надпис „ Горчиви корени, сладки плодове хроника на вдъхновението “. Интересно е, че илюстрациите на двете ѝ корици показват ръцете на майсторите. Нели Пигулева ги дефинира като нещо постоянно. За нея те са „ ръце с душа “.

Експозицията се организира в комплекса на сдружението на ул. „ Витоша “ 18 и включва над 300 предмета. Изложбата ще може да бъде посетена и през всеки от делничните дни от другата седмица от 10 до 18 ч.

На събитието участваха още представители на локалната и държавна власт, на неправителствения браншове и бизнеса. Сред тях бяха спомоществователи за издаването на книгата, шефът на Държавния списък в Русе Толя Чорбаджиева, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

Дунавската задруга на националните художествени занаяти е съдружие, което сплотява майстори на обичайни български занаяти. Сдружението е основано преди 10 години и е правоприемник на Групата на майсторите от Русе, основана през 1968-а. Членовете на сдружението са 28 и те са от Русе, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец.

Представени са 15 национални занаята – дърворезба, дървостругарство, иконопис, направа на национални музикални принадлежности, везба, направа на кукли, художествени тъкани, обработка на кожа, калоферска /брюкселска дантела/, ковано желязо, художествена керамика, украшения от мъниста, художествено леене, медникарство, направа на ножове. Сдружението провежда изложения на обичайни занаяти както в района, по този начин и в страната и чужбина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР