Дунав започва все повече да се развива като дестинация за

...
Дунав започва все повече да се развива като дестинация за
Коментари Харесай

Туризъм | Българските Малдиви, или разходка с лодка по Дунав

Дунав стартира от ден на ден да се развива като дестинация за воден туризъм. Атракциите включват обиколка с каяк или моторна лодка, разходка, пикник с локални специалитети, плаж. Природен парк " Персина " притегля фенове на дивата природа и изключително на птиците, със своите над 200 типа, измежду които редки и предпазени от закона. Дунав стартира от ден на ден да се развива като дестинация за воден туризъм. Атракциите включват обиколка с каяк или моторна лодка, разходка, пикник с локални специалитети, плаж. Природен парк " Персина " притегля фенове на дивата природа и изключително на птиците, със своите над 200 типа, измежду които редки и предпазени от закона.
" Отиваме на плаж до Малдивите ", се чува край Дунав и група с каяци стартира да прекосява реката. Не е нужно да си прекалил със стоенето под лятното слънце, с цел да предприемеш сходно странствуване. Оказва се, че огромната европейска река, сравнявана поради своето биоразнообразие с Амазонка, може да предложи плажове, които локалните са нарекли Българските Малдиви, както и доста благоприятни условия за любопитните и авантюристичен настроени хора с интерес към дивата природа.

Опасваща огромна част от северната граница на България, река Дунав стартира от ден на ден да се развива като дестинация за воден туризъм и значително спортни клубове и бизнеси към този момент оферират разходки с моторни лодки или пък завършения с каяци . За няколко часа или за повече дни, с гребна мощ или с моторна лодка, просто за разходка, пикник и плаж или водени от гид с опознавателна цел, плаванията по Дунав печелят от ден на ден фенове и стартират да разпростират капацитета си.
Източник: Каяк клуб - Свищов Реклама
Като добавка реката сама оказва помощ за привличането на хора към себе си, защото с всяка минала година с помощта на отсъствието на огромни замърсители и на силата да се самопречиства водите ѝ стават все по-бистри, а разнообразието на скотски и растителни типове по-голямо. За да я създадат още по-приветлива и приятна за разходки, локални клубове и общините провеждат и почиствания с доброволци по островите и крайбрежието, в които може да се включи всеки с готовност да поддържа добра идея.

Цялата българска права на Дунав е подобаваща за плавания с каяци и различен тип лодки, по реката минават и огромни круизни кораби и дружно с делтата при Черно море са едни от най-привлекателните за туризъм региони по нея.

За начинаещите, даже хората с нулев опит, вид са късите гребания с каяк до близка дестинация или разходките с моторна лодка. За напредналите в гребането пък " Големият шлем " е да се премине по целия български Дунав от границата със Сърбия до Силистра или да се направи присъединяване в Международната туристическа регата по река Дунав, известна със съкращението ТИД (от немското Tour International Danubien). По-дълги, едноседмични или уикенд плавания провежда и X-Club , прочут с марката rafting.bg.

За жал не всеки може да си разреши цялостното благополучие да се пусне по течението на огромната река от най-западната до най-източната ѝ част в България, по тази причина като вид остават изборът на обособени дестинации, доста острови с фини, светли пясъци и гледки, които си коства да се видят.
Реклама
Тръгвайки по течението на реката от запад на изток, някои от най-интересните места се намират в региона на Никопол . Там най-активно в развиването на е локалното съдружие " Амур-Никопол ". Създадено в началото за лов на риба, активността му бързо се насочва към друга приложимост на лодките, които стартират да се употребяват за разходки по Дунав.

Само за две години сдружението към този момент има потенциал да провежда групи от по 50 души, работи постоянно с чужденци, реализира планове, включващи и кулинарна част, като озаглавения " Дунав за очите, сърцето и небцето " . Според ръководителя на сдружението Бисер Георгиев най-чести са запитванията за разходки с моторни лодки, които включват пикник на някой от островите .

" Имаме доста обичани места по никополската част от Дунава, само че за мен отпред е остров Катунара , който е един от така наречен Български Малдиви ", споделя Георгиев. През предходната година от сдружението закарват там туристически маси и пейки и устройват място за пикник. Използват го, с цел да подготвят обичайна рибена супа, риба на скара или на шиш и други дунавски специалитети .

Островът е дълъг 2-3 километра, като варира по отношение на сезона, и най-голямата му атракция с изключение на дивотата е огромната пясъчна линия, появяваща се през лятото и есента с дължина, която може да доближи над 300 метра. " Миналата година на нашите Малдиви имахме група от Бургас, с които плажувахме, и те споделиха, че на дунавския плаж е по-чисто, в сравнение с техния градски на морето ", споделя с усмивка ръководителят на " Амур-Никопол ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР