Думата на 2020 г. е Мутри вън и това не

...
Думата на 2020 г. е Мутри вън и това не
Коментари Харесай

Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки

Думата на 2020 година е " Мутри вън " и това не е просто мой апел, а ехтене от стотиците хиляди българи, които не желаят да живеят в неистина и безвластие. Това сподели президентът Румен Радев в предаването " Годината " по Дарик радио.

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се апелирам, нито да влизам в подмолни сделки с партийни централи, съобщи Радев.

" Моят разговор е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба почтено и желаят да живеят в несъмнено и проспериращо общество ", съобщи още Румен Радев.

На въпрос дали желае да е президент на България, президентът отговори: " Още първоначално заявих, че за мен не е значимо какъв брой време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз позволи да се отклоня от своите правила, в случай че аз позволи да работя не в полза на българите, които са ме избрали, а в полза на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция.

Моята упоритост е до момента в който съм президент да работя безрезервно за правата и просперитета на българите.

Радев разяснява и казаното от себе си предходната година, че 2020 година ще бъде на отговорност. " Тя не се случи. Имаше отговорност от стотици хиляди жители за бъдещето на България и ориста на нашите деца. Нямаше отговорност от българското държавно управление, от доста политици, които в тази комплицирана, сериозна за България конюнктура не взеха решение, което да подхожда на бъдещето ", съобщи президентът.

Държавният глава Румен Радев разяснява въпроса дали половин година по-късно би излязъл с вдигнат пестник от президентството. " Винаги ще изляза и ще го направя, тъй като аз постоянно съм постоянно на страната на българите, когато те отстояват своите кардинални позиции в името на България ".

Той акцентира, че сплотява българите против статуквото, беззаконието и несправедливостта. " Ако имаме рецесия и то вихреща се с коронавирус 19, в случай че сме страната с най-голяма смъртност на глава от популацията в Европейски Съюз, то е поради характера на това ръководство. За това ние стигнахме до тук, по тази причина би трябвало да бъдем непримирими и единни в това наше изпитание ", разгласи още президентът.

Указът за изборите ще бъде оповестен в държавен вестник до 26 януари, само че алтернативата не е избори или здравето на хората, тъй като то пострада от тази власт, сподели президентът.

Той попита дали някой може да даде гаранция, че април или май ситуацията ще бъде по-облекчена, в сравнение с в края на март. " На 7 декември излязох и споделих - избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и споделиха " Ау, избори, но толкоз рано ". Това е по Конституция ", разяснява президентът.

" Имам поредна политика във връзка с тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това държавно управление, през лятото му желаех оставката. Беше ясно накъде отиват нещата.

Имаше съществени настройки за предварителни избори, само че всеки ден с това ръководство е гибелен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е безусловно поредна. Не мислете, че аз не проследявам какво приказват и партиите, и елементарните хора, техните терзания и страхове, и социолози, и политолози и специалисти в изборния развой. Чувам доста смислени причини. Имам ги поради, сформирам си общо мнение ", сподели още президентът.

" Едно също би трябвало да бъде ясно. Преди много години попаднах на една забавна лекция на проф. Николай Слатински. Експертът по национална сигурност. Преди много време той споделя, че неправилно и ръководещите, и обществото ни, когато изпаднем в някаква рецесия, изпадаме в изключително положение и вършим всичко допустимо, да се върнем към нормалност.

Точно това споделяше той, че това е мъчно постижимо, тъй като ни чакат поредност от застъпващи се рецесии: обществени, рецесия на сигурността, стопански, политически. Да не приказваме, че ние от доста време сме в една духовна рецесия. Това време пристигна. Ние в никакъв случай няма да се върнем към по този начин наречената остаряла нормалност. Ние сме към този момент в тази нова нормалност. Всеки, който има упоритост да ръководи, би трябвало да покаже, че той ще може да ръководи тази страна в едни непрекъснати рецесии ", акцентира още Румен Радев.

Според него, в случай че тези, които ръководят имат упоритостта, да го вършат и след изборите би трябвало най-малко да провеждат тези избори. " Тези, които са несистемните партии, нововъзникнали партии, на тях ще им бъде най-трудно. Те нямат към момента разгърнати структури по места, нямат достъп до обичайните медии. Битката при изолирани хора ще бъде там. Ако имат и те упоритостта да ръководят, би трябвало да покажат, че могат да активизират свои последователи, могат да стигнат до тях, тъкмо по време на рецесия. Нас ни чакат рецесии ", добави още той.

Президентът съобщи, че ще регистрира всички факторите и ситуацията за датата на изборите. " Причината да сме в това положение е тъкмо заради това ръководство. Тук алтернативата не е сред избори и здравето на хората, тъй като то пострада таман от тази власт, която в продължение на години разгражда обществените системи и ги докара до днешното плачевно положение. Това публично заболяване се лекува с допустимо най-бързи, почтени, транспарантни избори ", посочи още Румен Радев.

Трябва да сме единни, с цел да схванат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през циркулиране на европейските столици за лобиране на напън върху България, а през София, сподели президентът.

" Знаете, че ние подписахме 2017 година 1 август нашият контракт за Добросъседство и съдействие, който от наша страна свети с благосклонен наивитет, тъй като той не срещна ответната благосклонност. Българското държавно управление късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе ограничения да ги отстоява. Каква е историята. Да, аз няма да разясня контракта.

Имал съм рецензии към този контракт. Казвам - ние сме две страни, ние сме братя. Договорът беше доброжелателен. Когато се видя, че той не се съблюдава, 2018 година споделих, че би трябвало нов анекс. Тогава имаше една единствена политика - безрезервна поддръжка на Република Северна Македония, Западните Балкани знаете и тя продължи до септември 2019 година ", сподели още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. " Тя е справедлива и доста добра. Тя се одобри с консенсус от българския Народното събрание на 9 октомври предходната година. За страдание тя не се промотира задоволително добре в Европейски Съюз. Така че тук сме на безусловно единна позиция сега към този момент с държавното управление, въпреки и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, поредни, до момента в който нашите братя в действителност не схванат, че пътя за участие в Европейски Съюз не би трябвало да бъде дългия ", съобщи още президентът на Република България.

Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в това време не може да види очевадните улики в записи, фотоси и шкафчета, сподели Радев.

" Националната сигурност е безспорен приоритет. Тук взаимни отстъпки не би трябвало да има, изрично. Службите и прокуратурата, които са работили по този случай, би трябвало да имат неопровержими доказателства.

Той съобщи, че няма информация по случая с изгонения съветски посланик.

Попитан дали го тормозят инспекциите в президентството на негови сътрудници. " Вие видяхте и обвинителният акт, който падна безусловно в съда, че е постъпвала информация от работа " Военна информация ". Тя е до очевиден получател и е основана на Българска телеграфна агенция. Т.е. четеше Българска телеграфна агенция и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, само че това е несериозно. Прокуратурата обслужва ползите на властта във връзка с политическите съперници. Тук това е една от аргументите за отношението към Прокуратурата по време на митингите ", сподели още президентът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР