Думата диамант произлиза от гръцката дума adámas“, което означава нечуплив“,

...
Думата диамант произлиза от гръцката дума adámas“, което означава нечуплив“,
Коментари Харесай

11-те най-големи диаманта в света, откривани някога

Думата елмаз произлиза от гръцката дума „ adámas “, което значи „ нечуплив “, само че знаете ли кой е най-големия елмаз в света?

  • Най-големият занемарен черен елмаз „ Карбонадо “ е Серджио „ Carbonado do Sérgio “ с 633,4 грама (3167 карата).
  • Диамантът Кулинан „ Cullinan “ е най-големият занемарен чист елмаз с качество на драгоценен камък, откриван в миналото – тегло 621,35 грама (3106,75 карата).
  • Най-големият шлифован „ фасетиран “ елмаз е Golden Jubilee (Златен юбилей), който е 545,67 карата (109,13 грама).

Диамантите са ни известни най-малко от 8-ми век пр.н.е. и се счита, че за първи път са открити в Индийския субконтинент.

Диамантът е най-твърдият естествено открит материал на земята. Освен това има най-висока топлопроводимост. Днес диамантите се употребяват или като скъпоценни камъни за изработката на декоративни предмети, като бижута, или като инструмент за рязане и гланциране в разнообразни промишлености.

По-долу сме съставили лист с най-големите диаманти в света преди обработка от всевъзможен тип и цвят: *

*в класацията не са включени диаманти, които се възвръщат!

1. Серджио „ Carbonado do Sérgio “

3167 карата

Това е най-големият карбонадо „ черен елмаз “ и най-големият необработен диамант, откриван в миналото.

Диамантът е открит през 1895г. в щата Бахай в Бразилия, тежи невероятните 633,4 грама и е общо 3167 карата. Твърди се, че диамантът Sergio е с почти 61 карата по-тежък от най-големия избистрен елмаз, открит в миналото в Южна Африка през 1905г.

Карбонадо „ Черните “ диаманти са маси от микрокристални диаманти, подредени в разнообразни кристалографски ориентации. Те нормално са непрозрачни, сиви до черни на цвят и могат да се видят пори.

Това, което прави тази находка още по-интересна е, че тези черни карбонадо диаманти са доста редки и сложни за намиране.

Те са индустриални диаманти, които не са подобаващи за произвеждане на фасетирани скъпоценни камъни.

През годините имаше доста научни диспути за това по какъв начин в действителност се образуват тези диаманти. Въпреки това, до момента в който към момента не е реализиран цялостен консенсус, мнозина считат, че карбонадо диамантите в действителност са резултат от антични метеори, които са си пробили път в земната кора.

2. Кулинан: Най-големият чист елмаз в света

3106,75 карата

През 1905г. голям елмаз с тегло 3106,75 карата е открит в мина, ситуирана в град Кулинан, колония Трансваал (част от модерна Южна Африка). Малко по-късно е наименуван диамантът Кулинан.

Когато е открит Кулинан е три пъти по-голям от диаманта Excelsior с тегло 972 карата.

След като крал Едуард VII получава Кулинан като подарък през 1907г., той подрежда да бъде нарязан и гладък на няколко по-малки части. В резултат на това диамантът е разграничен на девет огромни и съвсем 100 по-малки елементи.

Най-голямото парче, Кулинан I „ Звездата на Африка I „, е крушовиден елмаз с общо 74 фасета (плоски геометрични лица).

От 1910г. Кулинан I може да се види на върха на Кралския жезъл на английския суверен, декориран златен кол, държан от монарха по време на коронация, който е модифициран, с цел да го побере.

През 1992г. Кулинан I беше надминат от Golden Jubilee Diamond като най-големият шлифован елмаз в света от всевъзможен цвят. Обаче Кулинан 1 остава най-големият чист шлифован елмаз. Кулинан I е оценен на 2,5 милиона $ през 1908 година, което през днешния ден се равнява на към 51 милиона $.

Кулинан II е подложен в Имперската държавна корона.

3. Диамантът Sewelô

1758 карата

Диамантът Sewelô, с тегло 1758 карата, е вторият по величина занемарен елмаз с качество на скъпоценни камъни, откриван в миналото. Той е с размерите на тенис топка, само че тежи шест пъти повече.

Диамантът е разказан като „ съвсем драгоценен камък с изменчиво качество “.

Името му е взето от южноафриканския език Setswana и може да се преведе като „ рядка находка “. Внушителната канара, която дава отговор на името си, беше открита на 19 април 2019г. в Ботсвана.

4. Lesedi La Rona

1111 карата

Lesedi La Rona е третият по величина елмаз с качество на скъпоценни камъни в света и заема 4-та позиция в необработените диаманти намирани в миналото, като цяло.

Той е безцветен/бял диамант тип IIa. Тежи 1111 карата (222,2 грама) и е с размери 65 мм × 56 мм × 40 мм.

Диамантът е платен от английския бижутер Graff за 53 милиона $ през 2017г., две години откакто е открит в Ботсвана.

През 2019г. диамантът беше разрязан и трансфорат в един огромен елмаз Graff Lesedi La Rona с тегло 302,37 карата и 66 по-малки.

Първоначално диамантът е наименуван Karowe AK6, на името на мината, където е открит. Името му по-късно е променено на Lesedi La Rona, което значи „ Нашата светлина “.

5. Диамант от 1098 карата

1098 карата

На 1 юни 2021г. минната компания Debswana, основана в Ботсвана, откри един от най-големите диаманти в света с тегло 1098 карата (219,6 грама). Сега той е третият по величина елмаз и към момента няма име.

6. Диамантът Excelsior

971 карата

Диамантът Excelsior е открит на 30 юни 1893г. в мината Jagersfontein в Orange Free State, една от южноафриканските републики през втората половина на 19-ти век.

Това е най-големия чист елмаз в света преди откриването на Кулинан през 1905 година и сега е третият максимален с качество на драгоценен камък.

По време на откриването му необработеният камък тежи 971 карата (около 194,2 грама) и е с форма почти като лист, категоризиран като цвят G. Намерено е в южноафриканската мина Jagersfontein в провинция Северен Кейп.

През 1903г. диамантът е нарязан на 11 части с друго тегло. Причината била, че е прекомерно огромен и безценен за един покупател.

През 90-те години на предишния век Excelsior I (69,68 карата) беше продаден за към 2 642 000 $.

7. Звездата на Сиера Леоне

968,9 карата

Звездата на Сиера Леоне е огромен камък с качество на драгоценен камък, открит покрай град Койду в Сиера Леоне в Западна Африка.

В момента това е четвъртият по величина елмаз с качество на скъпоценни камъни в света. Освен това е един от най-редките типове диаманти, които нямат химически примеси. Няколко месеца след откриването му, диамантът е платен от нюйоркски бижутер за 2,5 милиона $.

8. Диамантът Легендата на Лесото

910 карата

Легендата на Лесото е петият по величина елмаз с качество на скъпоценни камъни. D-цветен елмаз вид IIa. Iзвлечен e от мината Letseng в Лесото, Африка, и добит от Taché за 40 милиона $ на търг в Антверпен.

9. Несравнимият елмаз

890 карата

През 1984г. младо момиче го открива в купчина отломки от остарели рудници на близката диамантена мина MIBA, Демократична република Конго.

Преди рязането, камъкът е бил най-големият кафяв елмаз. След като не нарязан, най-големият от тези камъни към момента носи името „ Несравним елмаз “ и е оценен от GIA като вътрешно безупречен през 1988 година.

10. The Constellation „ Съзвездието

813 карата

Известен като The Constellation, диамантът е закупен от дубайската комерсиална компания Nemesis International за рекордните 63 милиона $.

Тежи 813 карата и е с диаметър 6 сантиметра. За първи път се появи в заглавията през ноември 2015г., когато беше изваден от мината Karowe в Ботсвана от канадската минна компания Lucara Diamond.

11. Кох-и-Нур (Кохинур)

793 карата

Koh-i-Noor, също изписван като Kohinoor, е може би един от най-популярните и спорни диаманти на земята. Открит е, най-вероятно през 12-ти век, от мината Колур (намираща се в Андхра Прадеш, Индия) и е част от доста исторически значими коронни бижута и орнаменти.

Диамантът сменя притежателя няколко пъти, преди да бъде добит от Британската империя при кралица Виктория през 1849г. и малко по-късно е превозен във Англия. Там той е нарязан още веднъж от 191 карата до настоящия си размер през 1852г. В момента е изложен в Къщата на бижутата в Лондонската кула.

В продължение на десетилетия диамантът Kohinoor е източник на дипломатическо напрежение сред Индия, Пакистан, Афганистан и Обединеното кралство, като всеки от тях твърди, че е негов легален притежател.

Мнозина считат, че това е най-скъпия елмаз в света!

Карати Диамант
3167 Серджо  ( карбонадо )
3106.75 Диамант Кулинан
1758 Sewelô 
1174 Без име
1109 Lesedi La Rona
1098 Без име
998 Без име
995.20 Excelsior Diamond
969 Звездата на Сиера Леоне
910 Легенда на Лесото
890 Несравним елмаз
813 Съзвездието 
793 Кох-и-Нур
777 Милениум звезда
770 Река Войе
755 Златният празник
726.6 Варгасът
726 Джонкерът
709 елмаз на мира
650.8 Юбилеят

Таб.1 (най-големия елмаз в света – включени са всички диаманти)

Най-големият шлифован елмаз в света

Диамантите, които са били употребявани като декоративни детайли от антични времена, са най-известните и търсени скъпоценни камъни на планетата.

Златният празник и Кулинан I са единствено два от първите пет най-големи диаманта в света.

Вижте топ 5:

  1. Златен юбилеен елмаз – 545,65 карата
  2. Кулинан I – 530,20 карата
  3. Несравним елмаз – 407,48 карата
  4. Кулинан II – 317,4 карата
  5. Graff Lesedi La Rona – 302,37 карата

Най-големият в света елмаз във формата на сърце

Безцветният Internally Flawless елмаз от 56,15 карата първоначално е бил част от легендарния Cullinan. Диамантът е пуснат на търг от Christie’s на Свети Валентин през 2011г. Оттам идва и сантименталният прякор „ Любов от пръв взор “. Сегашният притежател платил за него не по-малко от 11 милиона $.

Най-големият розов елмаз в света

Най-големият розов диамант в света е Daria-I-Noor. Тежи около 182 карата и е част от бижутата на иранската корона. Първоначално диамантът е открит в Индия. Що се отнася до качеството, това не е най-хубавият розов елмаз.

Най-големият наследник елмаз в света

Най-големият наследник елмаз в света е открит в Ботсвана през април 2019г. Необработеният елмаз тежеше 41 карата, шлифования камък тежи 20 карата. Този камък е наименуван Okavango Blue, на името на делтата на Okavango в Ботсвана.

Най-големият жълт елмаз в света

Известният диамант Тифани е най-големият жълт елмаз в света. Открит е през 1888г. в мината на De Beers, най-голямата диамантена компания в света. Това е седмият по величина пъстър елмаз в света.

Как се разказват диамантите?

Диамантите се класифицират или разказват въз основа на четири характерности или четири Cs; това са неговата маса (в карати), прорез (симетрия, пропорция и бляскав дизайн), цвят и изясненост (вътрешен вид). Един карат е еднакъв на 200 mg маса.

Цветът на диаманта се въздейства от неговите химически примеси и структурни недостатъци. Стойността на диаманта може да се усили или да намалее според от неговия цвят и интензитет. Например, белите диаманти с забележима жълтеникава писмен знак се правят оценка доста по-малко скъпи от безцветните или наситено сини и розови диаманти.

Научете още забавни обстоятелства

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР