Думата антиоксидант се е превърнала в търговски слоган за стотици

...
Думата антиоксидант се е превърнала в търговски слоган за стотици
Коментари Харесай

Защо антиоксидантите за важни за здравето ни

Думата антиоксидант се е трансформирала в търговски слоган за стотици артикули. В съзнанието си човек я свързва със здравословен живот, филтриране, детоксикация и всевъзможни други съвременни течения. Но малко на брой от нас знаят какво в действителност съставляват антиоксидантите.
 Витамини, антиоксиданти и по какъв начин да подсилим полово предпочитание
Как да подсилим половото предпочитание

Без виагра, сигурно

От Business Insider Australia преглеждат какво са разкрили откривателите досега за ролята на антиоксидантите и по какъв начин да ги получаваме в задоволителни количества посредством храната.

Антиоксидантите пазят клетките ни от свободните радикали

Антиоксидантите са група молекули, която включва най-различни субстанции, измежду които витамин С и Е, мелатонин, коензим Q10 и други. Самата дума допуска, че става въпрос за развой по " противо-окисляване ".

Антиоксидантите са субстанции, намиращи се в растителните храни, като плодове, зеленчуци, кафе и чай. Те са от значително значение за здравето, тъй като могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, породено от свободните радикали.
 Снимка 378410

Свободните радикали са естествен непряк артикул от човешкия живот. Ние да вземем за пример ги произвеждаме по натурален път под формата на млечна киселина, когато спортуваме. Свободните радикали от време на време идват и от външни източници като цигарен пушек, замърсяване на въздуха, някои медикаменти и слънчева светлина.

Проблемът със свободните радикали е, че те се свързват с клетките по подобен метод, че повреждат протеина вътре в нас и нашето ДНК. Тази опасност обаче може да бъде обезвредена от антиоксидантите. Ето за какво е значимо да консумираме антиоксиданти постоянно, с цел да се противопоставим на вредите от свободните радикали в тялото си.

Когато имаме прекалено много свободни радикали, това може да аргументи увреждане на клетките - изключително в клетъчните мембрани, мастната тъкан, ДНК и протеините, под формата на оксидативен стрес. Той пък е обвързван с редица болести, в това число сърдечно-съдови, рак, артрит, невродегенеративни положения като Алцхаймер и така нататък
 Снимка 488800

Учените знаят, че антиоксидантите оказват помощ за понижаване на възпалението - развой, посредством който белите кръвни кафези пазят тялото от външни нашественици като бактерии и вируси. Когато клетките се повредят от прекомерно доста свободни радикали, се отключва инфекциозен отговор.

Храни, богати на антиоксиданти

Естествено тялото ни създава някои потребни антиоксиданти под формата на глутатион и алфа липоева киселина. Но можем да си ги набавим и посредством храната.

Смята се, че има стотици, в случай че не и хиляди субстанции, които работят като антиоксиданти. Сред тях са витамини като витамин С, витамин Е и бета-каротин, както и минерали като селен и манган. Те се срещат в доста храни - от боровинки до мрачен шоколад.

Изследване от 2010 година, оповестено в Nutrition Journal, преглежда наличието на антиоксиданти в повече от 3100 храни, питиета, подправки, билки и добавки, и открива, че хранителен режим, в който доминират продуктите с растителен генезис, е най-хубавата за отбрана от оксидативен стрес.
 Снимка 488799

Това е по този начин, тъй като храните с растителен генезис имат от пет до 33 пъти повече антиоксидантно наличие от месните артикули. Според същото изследване някои от най-богати на антиоксиданти храни и питиета са канела, бахар, босилек, копър, кафе, чай, горски плодове, мрачен шоколад, артишок, зеле.

Според Тим Спектор, професор по генетична епидемиология от King`s College в Лондон, няма единична, богата на антиоксиданти суперхрана . Ето за какво, консумирането на целесъобразните пет порции плодове и зеленчуци дневно е най-хубавият метод, с цел да си набавим всички нужни на нашия организъм антиоксиданти.
 Храните, които са богати на антиоксиданти
Храните, които са богати на антиоксиданти

Пет суперхрани за здраве и пълностоен живот
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР