Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството,

...
Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството,
Коментари Харесай

Радев: Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка на нацията ни

„ Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация “, съобщи президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на националните будители.

„ Повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ “, добави той.

Творци излизат на митинг в 12 часа пред Столичната библиотека

„ Възрожденци, просветители, книжовници и актьори, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, познание, гений и образец будят сърцата и душите на българите “, добави президентът.

 

 Ден на националните будители Снимка: Ладислав Цветков

Беше повдигнат националният байрак пред постройката на президентската институция по случай празника.

Голямата идея, същността на будителството – тази напълно българска духовна категория, остава неизменима – това са младите, бъдещите генерации на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които дават обещание да ги създадат доста по-продуктивни и по-успешни, от всеки път “, уточни президентът.

По думите му точно будителството ни връща към нашите корени.

„ Още през 1922 година министърът на националното просвещение Стоян Омарчевски обосновава нуждата от Ден на националните будители с думите: „ Нашата юноша би трябвало да знае, че животът единствено тогава е скъп, когато е въодушевен от идейност, от стремеж; единствено тогава животът е изчерпателен и логичен, когато е налегнат от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното “, сподели Радев.

„ Затова през днешния ден, на следващия ден и постоянно ще имаме потребността от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важния урок, а точно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и тестванията на времето “, заключи президентът.

МОН нарушава Закона за учебното и предучилищното обучение

Президентът прикани през днешния ден да изразим безконечната ни признателност към образеца и делото на духовните будители на България от предишното и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и вярата, към непримиримите.

По мотив празника в церемонията участваха и деца от детска градина „ Бърборино “, като изпяха ария и рецитираха стихотворение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР