Духовници тръгват към „Азовстал“ , за да приберат цивилни, ранени

...
Духовници тръгват към „Азовстал“ , за да приберат цивилни, ранени
Коментари Харесай

Киевският митрополит Онуфрий повежда поход на спасението към Мариупол

Духовници потеглят към „ Азовстал “, с цел да приберат цивилни, ранени и убити, заяви православният портал „ Двери “. Инициативата в навечерието на Великден е на Киевския митрополит Онуфрий.
В 160-километров Кръстен ход до завода - цитадела „ Азовстал “ в Мариупол ще се включат и миряни.

Епископи, свещеници и вярващи ще изминат 160 километра от съветския град Орехов до Мариупол, чиито последни бранители са се окопали в металургичния комбинат. Целта е да оказват помощ за извеждането на цивилните жители, които се крият в подземията на металургичния компплекс, и ранените бойци, както и телата на починалите.

„ С дълбока болежка следя протичащото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна тъга ни кара в навечерието на основния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на нуждата от избавяне на тези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в филантропична злополука. И до през днешния ден в града остават огромен брой цивилни жители, измежду които доста деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от незабавна здравна помощ. Телата на починалите би трябвало да бъдат предадени на фамилиите им за уместно заравяне “, разгласи митрополит Онуфрий.

Той упорства за преустановяване на огъня и за отваряне на филантропичен кулоар за прекосяване на Кръстния ход.

Русия се отхвърли да щурмува „ Азовстал “, с цел да не понасят силите ѝ спомагателни загуби, само че Путин подреди цялостна обсада на индустриалната зона, тъй че " муха да не прехвръкне ". В същото време сякаш православна Москва отхвърли да приключи огъня по време на светлите християнски празници.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна черква, която е подчинена Московската патриаршия. От 2018 година на територията на страната има приета от Вселенската патриаршия автокефална Православна черква на Украйна. Разколът има сериозна политическа проекция – след началото на войната Онуфрий напусна Киев, а доста от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници стопираха да поменават патриарх Кирил Московски, който обществено поддържа дейностите на Кремъл.

Украинската страна заприказва за голям всеобщ гроб край Мариупол: " Хиляди " хора може би са заровени в всеобщ гроб в село Мангуш, споделя Петър Андрющенко - консултант на украинския кмет на града. Сателитни фотоси, получени от публицисти, демонстрират евентуалното местонахождение на всеобщия гроб. Това е траншея с дължина повече от 300 метра. Окопът се появил в края на март - на сателитно изображение направено на 23 март той липсва, на 29.03 той се вижда ясно. На 9 април траншеята е отчасти заровена. „ Не знаем какъв брой са и по какъв начин да ги преброим. Там евентуално са хиляди”, споделя Андрющенко. Районът на Мангуш от дълго време е под надзор на съветските сили.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР