Духът на Паисий и братята му държат Банско будно

...
Духовен център разказва за делото на Паисий Хилендарски, авторът на
Коментари Харесай

Духовен център разказва за делото на Паисий Хилендарски, авторът на „История славянобългарска“, роден преди три века в Банско, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В музея, където е била родната къща на Паисий, има копие на килията в Хилендарския манастир, както и на параклиса, носещ името на Св. Иван Рилски – небесния покровител и закрилник на България. Няколко къта разказват и за двамата братя на Паисий от Бановия род – Хаджи Вълчо и Лаврентий.

„Паисий Хилендарски е роден в Банско през 1722 г., в къща, намираща се на мястото където днес е изграден Духовно-историческият център, носещ името му. Родната му къща е унищожена точно преди 100 г., когато в Банско през 1922 г. избухва най-големият и опустошителен пожар в града“, разказва Никола Калинков, уредник в центъра.

Къщата се е намирала в т. нар. „Бановата“ махала на Банско, където братът на Паисий – хаджи Вълчо – богат търговец и дарител на Хилендарския и Зографски манастир, строи още няколко къщи. Има запазена скица на родната къща на автора на „История славянобългарска“, направена от учителя Ангел Балев.

На мястото на къщата на Паисий по-късно е поставен камък, който стои и до днес пред вратата на днешния музей.

Самият Паисий е от богат род на търговци на памук, той е най-малкият от тримата братя, истинското му име е Петър Банов, десетина години по-рано е роден Вълчо – богатият търговец, най-голям е Лаврентий, който е двадесетина години по-стар от Петър. И тримата са от Бановия род, един от най-старите в Банско. Екатерина, майката на тримата братя е от рода на владиците в Банско – Кундевия род. Братята й са служили в Рилския манастир.

Най-малкият Петър е получил вероятно образованието си в килийно училище в Банско, след което заминава за Светата Рилска обител, където е прекарал голяма част от живота си.

А самите порядки в обителта – пазител на духовността, книжнината и културата на българина, е описана подробно в историята му.

На 23-годишна възраст Петър заминава за Хилендарския манастир, където са замонашва и започва да носи името Паисий. Отива там при брат си Лазар-Лаврентий, който е игумен на манастира, където последва пътя на най-големия си брат.

Там започва да пише „Историята си“, започната в Хилендарския и завършена през 1762 г. в манастира Зограф. Остатъкът от живота си Паисий отдава на монашеството и историята си.

Смята си, че умира край днешния Асеновград през 1773 г.

В Духовно-историческия център може да се види възстановка на килията му, която пренася посетителите му столетия назад в миналото, за да усетят обстановката, при която Паисий е писал своята „История славянобългарска“. Над килията има копие на параклиса „Свети Иван Рилски“, намиращ се също в Хилендарския манастир. Килията и параклиса са се намирали в южното крило на манастира, възстановено със средства от средния и брат и богат търговец хаджи Вълчо.

А за самата му история може да се каже, че има огромно значение, даваща началото на българското Възраждане. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР