Духът и съдбата на един от най-гениалните музиканти в историята

...
Духът и съдбата на един от най-гениалните музиканти в историята
Коментари Харесай

Иван Юруков разкрива последния каприз на Паганини

Духът и ориста на един от най-гениалните музиканти в историята – Николо Паганини, ще завладеят салона на кино „ Одеон “ на 30 септември 2022 година със специфична прожекция на авторския филм на артиста Иван Юруков – „ ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ “ и концерт за две цигулки с присъединяване на надарените музиканти Юлиян Стоянов и Смиляна Лозанова. Събитието, което за първи път след премиерата на кино лентата включва и концерт, е с начален час 19:30 ч., а билети могат да се закупят на касата на кино " Одеон " и онлайн на https://epaygo.bg/2785283777.



„ ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ “ е режисьорски кинодебют на артиста от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ Иван Юруков и е въодушевен от фамозните „ 24 Каприза “ на Николо Паганини, именуван още „ Цигуларят на дявола “. Премиерата на кино лентата бе на 26 май 2022 година – ден преди датата, на която през 1840 година гениалният италиански композитор и цигулар напуща този свят. Тази година се навършват и 240 години от неговото раждане. „ ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ “ е въодушевен от биографичния разказ „ Паганини: Дяволският танц “ на Ендре Барат, както и от авторската комбинация на Паганини „ 24 каприза “, която и до през днешния ден си остава най-сериозното предизвикателство за цигуларите. Звучащите във кино лентата елементи от " 24 Каприза " на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който извършва ролята и на най-хубавия другар на един от основните герои. Участие взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, както и младите гении Мартин Тодоров и Пепи Тодоров.


Филмът ще ни потопи в историята на надарен цигулар, който изоставя концертната сцена и захласнат от концепцията да изсвири напълно всички „ 24 Каприза “ на Паганини, бяга в забравеното село Делвино, с цел да репетира в самотност. Паралелната история увлича в себе си и Марти и Пепи, деца с игриво въображение, които откриват револвер и започват следствие за неговия собственик. Техният преподавател пък води настрана изследване за самотния, талантлив цигулар, който най-мистериозно умира откакто изсвирва творбата „ 24 Каприза “. Кой натиска спусъка? Духът на Паганини се връща към живот в най-неочаквани места.

Музикалната стратегия включва:
- Николо Паганини, „ Капричио № 5 “ от „ 24 Капричии за соло цигулка “, оп. 1
- Петър Христосков, „ Малка токата “ от „ 12 Капричии за соло цигулка “, оп. 1
- Йохан Себастиан Бах – „ Концерт в ре минор, BWV1043 за две цигулки, струнни и бассо континуо “
- Антонио Вивалди – „ Ларго “ от „ Концерт във фа минор, RV 297 „ Зима “, за соло цигулка, струнни и бассо континуо
- Едуард Елгар – „ Любовен привет “
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР