Дубай и Турция са най-атрактивни в момента. Но единствено в

...
Дубай и Турция са най-атрактивни в момента. Но единствено в
Коментари Харесай

Българите купуват имоти в чужбина най-често в Гърция, Дубай и Испания

Дубай и Турция са най-атрактивни сега. Но само в Гърция се купува всеобщо. Испания е все по-предпочитана от заможни български пенсионери за целогодишно престояване. Високите такси и комисиони и скъпата поддръжка са съществени проблеми пред покупко-продажбите на сънародници в чужбина Luximmo е от дребното български организации за недвижими парцели, за които сериозна част от бизнеса им е обвързвана с даване на услуги, свързани с покупка или продажба на парцели в чужбина. Става дума за юридически, финансови и данъчни услуги. Компанията, която е основана през 2007 година, предлага първокласни парцели в България, само че има и представителства в Гърция, Дубай и Испания. В тях работят главно български консултанти с опит на локалния пазар. Развива маркетинг и реклама в тази посока. Освен това е представител за България на френската организация Barnes, която има офиси в над 20 страни по света, в това число Франция, Швейцария, Италия, Англия. По линия на това партньорство се оферират услуги за водещите международни дестинации и най-много за курортите на Лазурния бряг.
Коя е страната в чужбина, в която има най-вече парцели на българи? Гърция?
- Гърция несъмнено е дестинация номер едно. Основните региони са в Северна Гърция, в това число Халкидки, Кавала, остров Тасос, а неотдавна и остров Лимнос, който е известен измежду българските фенове на уинд- и кайтсърфа. А къде зад граница българите купуват най-активно в този момент? Реклама - Засилва се и Дубай и съгласно мен това ще е идващият огромен шлагер за покупка на нашите сънародници. На трето място е Испания. Има още доста други страни, където купуват българите, само че не се следят съществени трендове и повсеместност. Дубай ли е най-атрактивен в този момент като съответствие на цена и предложение?
- Дубай и Турция са най-атрактивни сега.

Дубай е най-новата релативно всеобща наклонност за покупки от българи в чужбина. Активността се ускори през 2021 година и се усилва още повече през първите месеци на 2022 година Причините са доста. Основните, които може да посочим, са релативно преференциалните цени и благоприятни условия за покупка с заем от локални банки, развиване на дестинацията като водещ международен център за бизнес и туризъм, удобният и топъл климат през зимата.

От 2021 година несъмнено има индикации за повишен интерес на българи към покупка на ваканционни парцели в Турция във връзка със загубата на стойност на турската лира.
Реклама
В бъдеще чакам все по-голям интерес към далечни дестинации като остров Бали и други региони на Азия, които са известни измежду българските туристи.

А Испания ще се оформи като страната, в която състоятелни българи в пенсионна възраст ще се ориентират към дълготрайно и целогодишно престояване - поради климата, манталитета на локалните хора, естествените цени на живот и обстоятелството, че това е добре разрастваща се страна в Западна Европа. Испанските недвижими парцели сякаш исторически бяха първите, които бяха интензивно промотирани на българския пазар - предлагаха ги по системата Timeshare.
- Не ми е известно да има всеобщи Timeshare покупки от българи. Но последните пет години следим сериозен интерес и значително покупки от българи в Испания, най-много в региона на Costa del Sol. Актуални са и някои по-евтини ваканционни (морски) дестинации, както и градските парцели в Барселона и Мадрид. Като стана дума за градски парцели, Виена ли е европейският град с най-вече български покупки на жилища?
- Във Виена имаше релативно висока интензивност през 2007 и 2008 година После покупките понижиха, защото цените в австрийската столица се усилиха доста през последните години и не престават да порастват.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Блокчейн 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Българите купуват също по този начин в Лондон, Париж, Мадрид поради положителния начин на живот, за занимания, бизнес и авторитет. Бих добавил и някои от огромните градове в Швейцария. Цените в тези столици са извънредно високи. Какво наблюдавате в най-високия сегмент от този пазар?

- Топ курортите на Лазурния бряг във Франция са най-желаната дестинация от най-богатите българи. Някои от тях към този момент имат съществени вили и имения там.

През годините някои наши състоятелни сънародници са придобили емблематични парцели на висока стойност също и в Швейцария, езерата на Италия, Монако, както и във водещи европейски столици като Лондон и Париж. Най-новата наклонност измежду този клас клиенти е на интерес към парцели в известните алпийски курорти. Там купуват шалета или огромни жилища. Как в действителност се развиваше във времето наклонността на покупки на парцели от българи в чужбина?

- В по-големи размери такива покупки се следят след 2000 година Тенденция на всеобщо пазаруване не се записва в никоя страна като се изключи Гърция, и то едвам след 2007 година През годините на финансовата рецесия 2009 - 2014 година покупките в Гърция от българи бяха релативно по-малко, само че след 2015 година още веднъж имаме огромни размери. В първата година на пандемията покупко-продажбите релативно понижиха, само че през 2021 година ползата се завърна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Българите в Гърция се интересуват от покупки на вили, жилища и имоти за строителство на лични къщи. Има засилена наклонност и български строителни бизнесмени да развиват лични планове за ново строителство на ваканционни комплекси с вили или жилища, най-много в региона на Халкидики и Северното крайбрежие на Гърция (област Кавала).
Източник: Shutterstock
В какъв ценови диапазон се движат българските покупки?
- В Гърция се купуват най-много къщи от 250 хиляди до няколко милиона евро. Купуват се и евтини жилища в региона на Кавала с минимални бюджет 50 - 60 хиляди eвро. В Дубай желани са жилищата - от 150 хиляди до 1 млн. евро. В Испания - къщите от 500 хиляди евро до няколко милиона. И в Турция - жилища от 80 хиляди евро до 200 хиляди евро, и къщи - от 150 хиляди евро до 350 хиляди евро. С какви претекстове българите купуват парцели в чужбина по ваши наблюдения? - Повечето от покупките са парцели вид " втори дом ". Тоест за персонална приложимост и за наслаждение или пребиване през избрани месеци от годината. По-малък е броят на парцелите, купувани с ваканционна цел. Ползват се за персонални цели и по-рядко за наем. Често се държи подобен парцел за предпазване на капитала. Тоест по-малко купуват с капиталова цел? - Купуват също хотели, както и търговски парцели за отдаване чартърен. Интересен факт е, че множеството българи, купили хотели в чужбина (с изключение на Гърция), след няколко години вземат решение да ги продадат, тъй като не могат да се оправят с ръководството им от отдалеченост, а опцията за отдаване на хотел чартърен чисто като рентабилност на фона на инвестиции капитал е по-скоро ниска. Какво най-често се случва със задграничните парцели с български притежатели, откакто един път бъдат купени? - Рядко се продават, а в случай че се продаде парцелът, се купува различен по-голям в същата страна. От какво естество са най-честите проблеми, с който се сблъскват българските купувачи на парцели в чужбина?
- След покупката на парцела, в случай че се постанова да се вършат поправки, се сблъскват с ненадейно високи цени на тези услуги, както и дълги периоди на осъществяване, което не са очаквали, сравнявайки с тези услуги в България.

Също постоянно се оплакват от ненадейно високи комисиони на организациите в някои страни. В Германия да вземем за пример има комисиони до 5.99% без Данък добавена стойност върху цената на парцела, освен това публично регламентирани със законови актове.

Проблем са и високите такси за придобиване на парцели - нотариални такси и локални налози, които постоянно доближават до 10% от цената на парцела.

В някои страни като Франция покупко-продажбите с парцели се точат месеци, до момента в който се завършват.

Често се оплакват и от високи такси за поддръжка на парцелите - пет-десет пъти по-високи от тези в България. Доколко при тези покупко-продажби се употребяват услугите на организации за недвижими парцели? И какви - български илисе избират локални?
- Имоти в Гърция, Испания, Дубай и Турция се купуват с български организации, доколкото има такива на нашия пазар. За международните столици прибягват до локални организации, които работят на тамошните пазари. Като цяло българите избират да купуват в чужбина с организация за сигурност, както и за облекчение, усъвършенстване на разноските, а и с цел да получат финансиране от локална банка. Като цяло работят рационално и рядко рискуват да купуват независимо. При работа с локален, т.е. небългарски, брокер постоянно изпитват съмнение и се оплакват от прекомерно висока цена на услугата. Случват ли се грандиозни провали при покупка на парцели в чужбина и от какво естество са те?
- Не съм чувал за грандиозни провали. Като цяло българите са по-скоро удовлетворени от покупките си в чужбина.

Интервюто взе Боряна Генчева
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР